Koneyrittäjillä on nyt kovat ajat
Lounais-Suomen koneyrittäjillä on samanlaiset ongelmat kuin alan yrityksillä muualla maassakin. Maansiirtotyöt ovat vähentyneet rakennushankkeiden lykkääntymisen kanssa ja metsätyöt vähentyvät ainakin isojen metsäyhtiöiden työmailla.
- Esimerkiksi UPM:n ja Enson työt ovat ihan seis, kertoo Lounais-Suomen Koneyrittäjien puheenjohtaja Jyrki Ojanperä. Hänellä itsellään töitä vielä riittää toistaiseksi metsänhoitoyhdistyksen palkkalistoilla. – Minun tilanteeni on moniin kavereihin nähden hyvä. Yleisesti tilanne on kyllä aika surkea: kukaan ei tiedä, koska työt jatkuvat ja jatkuvatko ollenkaan.
Ojanperä työskentelee yhdessä toisen yrittäjän kanssa, jolla on metsäkone. Ojanperä puolestaan ajaa puut tienviereen. Tätä sanotaan ketjuksi. Alalla on kuitenkin parissa vuodessa yleistynyt käytäntö, jota varsinkin isot yhtiöt suosivat.
– On menty alueyrittäjämalliin, jossa yksi yrittäjä ottaa vastuun isommasta urakasta. Esimerkiksi UPM:llä on täällä alueyrittäjä, jolla on töissä itsenäisiä yrittäjiä 6-8 ketjua omien kahden ketjunsa lisäksi. Rahat vain kulkevat yhden kaverin kautta. Ei siinä mitään pahempaa ongelmaa ole, vaikka sitä aluksi vähän pelättiin, Ojanperä kertoo.
Maansiirtopuolella kehitys on ollut hieman erilaista. – Suuret yritykset kasvavat, mutta pieniäkin yrityksiä on tullut lisää. Kuljettajat ovat ostaneet omia koneita, kun ajat ovat olleet hyvät. Nyt kun töistä alkaa olla pula, uusilla yrittäjillä alkaa olla ongelmia. Vanhat asiakassuhteet sen sijaan vielä toimivat.
- Rakentaminen on nyt hiljaista, eivätkä valtion elvytystoimet vaikuta kuin vasta ehkä vuoden päästä. Se on hidas polku. Kunnat eivät esimerkiksi tee investointipäätöksiään kovin nopeasti, tietää Ojanperä.
Anneli Perkiö