Kolme erilaista kuntaa yhdistyi
Vuoden alussa Maskun nimen alle yhdistyneet Masku, Askainen ja Lemu muodostavat nyt lähes 10 000 asukkaan kunnan, jonka kunnalliset palvelut on hajasijoitettu entisiin kolmeen kuntakeskukseen.
Myös muuten uusi Masku lähtee kehittämään alueitaan tasapuolisesti, aivan kuten liittosopimuksessa sovittiin, kertoo laajentuneen kunnan kunnanjohtaja Rauli Lumio. - Esimerkiksi uudet asuinalueet sijoitetaan tulevaisuudessakin eri osa-alueille. Ennen nykyistä taantumaa erityisesti Lemu kasvoi prosentuaalisesti voimakkaasti.
- Tällä hetkellä tosin tonttien kysyntä ei ole kovin vilkasta, Lumio harmittelee. - Kuntaliitos toi melkoisen haasteen, varsinkin kun siitä päätettäessä ei ollut näkyvissä tällaista taloudellista taantumaa. Mutta kyllä Masku pärjää siinä missä muutkin kunnat.
Vanhan Maskun alueelle on tulossa uusi yleiskaava kolmen osayleiskaavan sijaan. – Kunnanhallitus on jo hyväksynyt kaavaehdotuksen, joka on nyt lausuntokierroksella, kertoo Lumio. Askaisten ja Lemun alueilla kaavoitus on ollut kunnossa, joskin paljon ranta-alueita on Natura-alueen sisällä. – Maskun yleiskaavoituksen jälkeen alamme varmaan suunnitella yhtenäistä rantayleiskaavaa, kunnanjohtaja arvelee.
Uuden Maskun elinkeinorakenne on hyvin monipuolinen. – Koko kunnassa on noin 500 yritystä. Askaisten päässä se painottuu paljolti matkailuun ja Maskussa on profiloitu voimakkaasti kaupallisiin palveluihin. Maatalousyrittäjyys lisääntyi myös, vaikka palveluelinkeinot ovatkin tärkeimmät.
Kaikissa kunnissa on ollut elinkeinopoliittinen ohjelma, jotka yhtenäistetään nyt yhdessä yrittäjien kanssa mm. Suomen Yrittäjien ohjeita silmälläpitäen. – Tarkoitus on saada ohjelma työstettyä nyt kevään aikana niin pitkälle, että se voitaisiin jo syksyllä viedä valtuuston hyväksyttäväksi. Yhtenä tavoitteena on myös pitää Maskun veroprosentti edelleen alhaisena tai ainakin alle valtakunnan keskiarvon, Rauli Lumio sanoo.
![]() |
Maskun kunnanjohtajan Rauli Lumion hymy on herkässä: kuntaliitos on lähtenyt hyvin käyntiin. |
Anneli Perkiö