Onnistunut edunvalvonta vaatii pitkäjänteistä taustavaikuttamista
Suomen Yrittäjien toiminnan tärkeimpiä tehtäviä on yrittäjien edunvalvonta niin valtakunnallisella, maakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla. Kaikki edunvalvontatyö ei aina ole näkyvää. Useimmiten onnistunut asioihin vaikuttaminen vaatii vankkaa taustavaikuttamista ja lobbausta päättävien henkilöiden ja tahojen kanssa. Varsinais-Suomessa yhteiskuntavaikuttamisen painopistealueet valitaan yrittäjäkentän näkemysten mukaisesti. Osallistumista ja vaikuttamista asioiden valmistelussa tehostetaan verkostoitumalla maakunnallisten, seudullisten ja kunnallisten toimijoiden kanssa. Paikallisella tasolla edunvalvontaa tehdään yhteistyössä paikallisyhdistyksen, yrittäjävaltuutettujen ja kunnan virkamiesjohdon kesken.
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Henri Wibomin mukaan edunvalvonta vaatii malttia ja kärsivällisyyttä sekä luottamukselliset suhteet päättäjiin.
- Meidän tehtävänämme on nostaa yrittäjille tärkeitä aiheita keskusteluun. Kun saamme edunvalvontaa vaativat asiat päättävien elinten tietoon mahdollisimman laajalti, mahdollisuudet myönteiseen lopputulokseen lisääntyvät. Monet asiat vaan vaativat pitkäaikaista, jopa vuosia kestävää lobbausta, ennen kuin haluttu tulos saavutetaan. Tärkeää on valvoa asian etenemistä sen kaikilla tasoilla, Wibom painottaa
- Suomen Yrittäjien kolmiportainen organisaatio tarjoaa yksittäiselle yrittäjällekin mahdollisuuden vaikuttaa. Yrittäjät voisivat ottaa meihin enemmänkin yhteyttä mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Pyrimme vaikuttamaan epäkohtien korjaamiseen kaikilla niillä kanavilla, joita meillä käytössä on, Wibom korostaa.
Yrittäjien päättäväisyys joudutti E18-moottoritien valmistumista
Kun vuosituhannen vaihteessa alkoi näyttää siltä, että Turun ja Helsingin välinen moottoritie valmistuu lopullisesti vastaa vuonna 2015, päättivät Salon seudun yrittäjäyhdistykset yksissä tuumin tehdä asialle jotain. Moottoritien rakentamisen nopeuttamista vaati moni muukin taho, mutta konkreettisia toimia ei juuri ollut.
- Päätimme käyttää olemassa olevia vaikutuskanavia asian eteenpäin viemiseksi. Laadimme yhdessä kirjelmän, jossa vetosimme voimakkaasti tien rakentamisen jouduttamisen puolesta. Tien valmistuminen nopeammassa aikataulussa oli välttämätöntä seudun elinkeinotoiminnalle. Hankkeen puuhamiehinä toimineiden Mauri Salon ja Henrik Tallskogin johdolla luovutimme Varsinais-Suomen kansanedustajille kirjelmän, jonka vaikuttavuutta lisäsi vielä se, että saimme yhdeksi allekirjoittajaksi Nokian Jorma Ollilan, Kiikalan-Suomusjärven-Kiskon Yrittäjien silloinen puheenjohtaja Riitta Koivisto muistelee
Suhdannelaina auttaa yrityksiä laman yli
Suhdannelaina on Finnveran työkalu, jonka käytöstä oli myönteisiä kokemuksia yhdeksänkymmentäluvun alun kriisiajoilta. Lainoja myönnettiin tuolloin yli miljardi markkaa kaikkiaan yli kahdelletuhannelle pk-yritykselle. Varsinais-Suomen Yrittäjien kunniapuheenjohtaja Markku Wuotin mukaan viime syksynä alkoi olla samanlaisia tummia pilviä yritysten yllä kuin 90-luvulla.
- Etsin vanhoja mappeja arkistoistani ja selvitin, miten näistä ongelmista silloin selvittiin, ja törmäsin suhdannelainaan. Esitin suhdannelainan käyttöön ottoa Kauppalehden haastattelussa, mutta Finnverassa ei asiaan oikein innostuttu. Samoin kävi, kun olin muutama päivä myöhemmin eräässä radiohaastattelussa. Päätin kuitenkin lähettää aiheesta kirjeen Finnveran toimitusjohtajalle, Pauli Heikkilälle. Kirjeessä selvitin suhdannelainan etuja yritystoiminnan jatkumisen kannalta. Kun vielä Suomen Yrittäjät oli mukana tukemassa näitä näkemyksiä, Finnverassa innostuttiin asiasta. Suhdannelainapäätös eteni nopeasti, sillä eduskunta siunasi asian helmikuussa ja ensimmäiset lainat myönnettiin jo maaliskuussa. Toukokuuhun mennessä lainoja on myönnetty jo 50 miljoonan euron edestä. Wuoti kertoo.
![]() |
Yrittäjät olivat vahvasti mukana vaikuttamassa, kun E18 –moottoritien valmistumista kiirehdittiin |
![]() |