Vuoden perheyritys tuottaa 9 miljoonaa ruukkua salaattia – joka vuosi

Kun Suomi oppi syömään salaattia

1970-luvulla Paattisilla oli pieniä kasvihuoneita vähän joka talossa. Niissä kasvatettuja tomaatteja käytiin sitten myymässä Turun torilla. Tämä oli tilanne, kun Iiris ja Kauko Oksanen ostivat Koiviston tilan vuonna 1971 ja alkoivat viljellä – salaattia.

- Sitä ihmeteltiin silloin: että pelkästään salaattia! Salaatti oli silloin uusi kasvi, Iiris Oksanen muistelee. Pariskunta oli kuitenkin sinnikäs. Molemmat olivat olleet vieraalla töissä ja toivoneet saavansa oman paikan. Kauko Oksanen oli puutarhuri ammatiltaankin.

Alussa Oksaset kasvattivat salaattia tomaatin alla penkissä, mutta pian siirryttiin pelkästään salaatin viljelyyn. Myyntiin he eivät käyttäneet aikaa, vaan salaatti meni tukkukauppaan.

Vaikka alku olikin hankalaa, mm. energian hinta nousi huimasti 70-luvun energiakriisin vuoksi, yritys lähti hyvin käyntiin. Suomen kansa oppi syömään salaattia.

- Kun on tarpeeksi hullu ja tekee vaan töitä, niin kyllä se sujuu. Pojat saivat olla mukana töissä pienestä pitäen, Iiris Oksanen kertoo. Nykyään pojat, Tapani ja Juha, ovat yrityksessä osakkainakin. Tapanilla tosin on oma puutarha-alan yritys Askaisissa, joten Juha on tällä hetkellä Oksasen Puutarhan toimitusjohtaja.

Yritys työllistää noin 30 työntekijää ympäri vuoden. Lasin alla on viljelyksiä yhteensä 2,2 hehtaaria ja koko ajan tulee lisää, samalla kun kasvihuoneita uudistetaan ja ajanmukaistetaan muutenkin.

Lajikkeet ja viljelytavat ovat kehittyneet kovasti sitten Oksasen Puutarhan alkuaikojen. 1980-luvun loppupuolella siirryttiin vähitellen keinovalaistukseen ja ympärivuotiseen viljelyyn. Ja maapohjalla kasvatetusta keräsalaatista on menty kokonaan ruukkusalaatin viljelyyn.

Lajejakin on huimasti enemmän: jääsalaattia, tammenlehti-, lollo-rosso-, jää- ja roomansalaattia, rucolaa, suolaheinää, yrttejä. Vuositasolla viljelyksiltä lähtee 9 miljoonan ruukkua tukkuliikkeiden kautta ympäri Suomea.

Oli lähes itsestään selvää, että Juha Oksasesta tuli yritykseen jatkaja. Hän on koulutukseltaan hortonomi ja hänen vaimonsa Marjo puutarhuri-agrologi. Perheyrityksen – tosin vielä kaukaisen hämärän peitossa oleva - tulevaisuus lepää pariskunnan kolmen pojan harteilla.

- Ei tiedä mitä heitä tulee, mutta luulisi, että on hyvä mahdollisuus, että kolmesta löytyy yksi jatkamaan, Marjo Oksanen laskee. – Ainakin pojat pääsevät tänne kesätöihin!


Salaateissa on nykyään valinnan varaa. Marjo, Iiris ja Juha Oksanen esittelevät nykyisiä lajikkeita.



Työ on vielä enimmäkseen käsityötä vaikka koneet helpottavat joitakin työvaiheita. Kuva Arttu Arojoki.

Anneli Perkiö

Julkaistu 05/2009        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa