Hyvä muotoilu myy
- Kaikki, mikä näkyy, on jollain tavalla muotoiltu. Vaikka tekniikka toimisi kahdessa tuotteessa samalla tavalla, kuluttaja ostaa hyvin muotoillun tuotteen vaikka vähän kalliimmalla, projektipäällikkö Marjaana Mikkonen Auraamosta toteaa.
Auraamo on Turun ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhteistyöprojekti. Se tarjoaa palveluita, joissa yrittäjät ja opiskelijat yhdessä pureutuvat tuotteiden ja palveluiden hiomiseen. Projekti pyrkii edistämään kestävän kehityksen palvelukonsepteja.
Mikkosen mukaan jo sana muotoilu säikyttää yrittäjiä. Design on vielä pelottavampi käsite.
- Esimerkiksi metalliyrityksessä voidaan torjua muotoilu vetoamalla pelkkänä alihankkijana toimimiseen. Mutta ovathan materiaalit ja prosessit hiottavissa, Mikkonen huomauttaa.
Mikkonen nostaa esiin huonekaluvalmistaja Piiroisen, Suomi-Soffan ja Kaanin.
– Muotikuun Jaana Varkki on kertonut myymäläkonseptin tarkan imagorakentamisen vaikuttaneen edullisesti.
Ei ole yritystä, joka ei voisi hyödyntää muotoilua.
- Visuaalinen yrityskuva, värit, henkilöiden ryhti, graafinen materiaali, kaikki tämä on muotoilua. Brändin luominen on pitkä prosessi, eikä uuden kehittämisestä välittömästi ropise euroja kassaan.
Mikkonen korostaa, että juuri nyt taantumassa iskukyvyn hiominen on tarpeen. Mutta miten pääsisi liikkeelle?
- Hae vaikka kyselemällä pieni muotoilutoimisto, josta saat ostaa vain sen palvelun, mitä tarvitset. Myös Auraamon kehityshankkeeseen ehtii mukaan, Mikkonen neuvoo.
![]() |
Tuotemuotoilun opiskelija Anni Valkola esitteli opiskelija Olga Sjöroosin työn raadille ja Marjaana Mikkoselle. Lampunvarjostin Casa on pitkälle tuotteistettu, ja mahtuu vaikka kirjekuoreen. |
Anna-Silja Suutarinen