Turun seudulle synnytetään peliteollisuutta
Turun ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston hanke tiivistää pelialan osaajien yhteistyötä, ja varustaa Science Parkin ICT-taloon pelilaboratorion. Tässä kehittämisympäristössä järjestetään opetusta, tapahtumia ja myöhemmin testauspalveluja yrityksille.
Kolmivuotinen Game Tech&Arts Lab- hanke starttasi vuoden alussa. Peliteollisuus on isompi bisnes kuin elokuvateollisuus. Sen viennin arvo oli viime vuonna noin 75 miljoonaa euroa. Suomen ongelma on koulutuksen puute, joka jarruttaa todellisten peliyritysten syntymistä.
- Tarvitaan ihmisiä jotka ymmärtävät tekniset tarpeet sekä hallitsevat grafiikkaa ja animointia, dosentti Jouni Smed Turun yliopiston Informaatioteknologian laitokselta toteaa.
Turussa alan tutkimusta ja opetusta on ollut pian 10 vuotta. Pelilaboratorio on tarkoitettu jo yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskeleville, ja opinnot siellä kerryttävät opintopisteitä.
- Ykköstavoite on antaa idea yrittämisestä, yliopettaja Andy Best Turun ammattikorkeakoulusta tiivistää.
Kohderyhmät muuttuvat ja ikääntyvät
Tampereen ja Oulun seudulla peliteollisuus on käynnistynyt tehokkaammin. Ruotsissa on maisterikoulutusohjelmassa peliteollisuuden koulutuspaketti. Smedin mukaan Oulu-Tampere-Turku-Helsinki-Tukholma on Pohjoismaiden peliakseli.
Peliteollisuuden toimijat tutkivat tenttituloksia tarkemmin, mitä on oikeasti saatu valmiiksi, olipa se kuinka pieni peli tahansa.
- Tarvitaan asennetta saattaa projekti valmiiksi ja kommunikointikykyä. Nörttipiileskely näytön takana ei tuo töitä, Smed muistuttaa.
Pelimaailma on ollut pitkälti poikien juttu. Best huomauttaa tyttö- ja naispelaajien osuuden kasvusta muun muassa Wii-pelikonsolin ja Sing Starin myötä. Uusia kohderyhmiä etsitään, ja pelejä on tulossa myös hyvinvointialalle.
- Me pelaajatkin vanhenemme! Eikä esimerkiksi perheellisellä ole aikaa uppoutua tuntikausiksi omaan maailmaan. Aikakäsite muuttuu, Best jatkaa.
Pelit hyppäävät pois ruudusta, ja muuttavat esimerkiksi yhteisöpeleiksi puistoihin ja sulautuvat ympäristöön. Ehkä yrittäjälehdessä on joskus kännykällä skannattava pelikoodi mukana.
- Peruskoodaaminen siirtyy muualle. Luova konseptityö ja johtaminen kehittyy. Suuntaviivat annetaan täältä, massatuotanto tapahtuu toisaalla. Erikoisosaaminen nousee arvoonsa, Smed ennakoi.
Pelimiehet uskovat, että viidessä vuodessa laboratorion toiminta on laajentunut ja vakiintunut, ja ensimmäiset peliyritykset ovat syntyneet. Seudulle syntyy peliteollisuutta.
![]() |
Dosentti Jouni Smed ja yliopettaja Andy Best muistuttavat, että Turussa pelialan tutkimusta ja opetusta on ollut pian 10 vuotta. Nyt on aika jalostaa siitä yritystoimintaa. |
Anna-Silja Suutarinen