Uusikaupunki houkuttaa yrityksiä
Yritysten kiinnostus sijoittua Uuteenkaupunkiin on kasvanut. Erityisesti viime syksystä lähtien noussut mielenkiinto tietää sitä, että kaupunginjohtaja Kari Koski neuvottelee viikoittain useiden yritysten kanssa. Mikä yrityksiä vetää pieneen vakkasuomalaiseen rannikkokaupunkiin?
– Hyvä maine on kiirinyt, Uudenkaupungin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Lundelin sanoo.
– Niin kai se sitten on, Koski myöntelee.
Uudessakaupungissa on viimeiset 15 vuotta toteutettu yrityslähtöistä elinkeinopolitiikkaa, jonka ydin on se, että yritysten asiat menevät kaiken muun edelle. Kaupungin virkamiehet tietävät valtuutensa ja vastaavat yrittäjien yhteydenottoihin nopeasti. Tärkeysjärjestys ei ole herättänyt närää edes ei-yrittävissä kaupunkilaisissa, Lundelin uskoo.
– Kaikki ymmärtävät, että kun yritykset voivat hyvin, koko kaupunki menestyy, hän toteaa.
Kari Koski korostaa matalan organisaation ja avoimuuden merkitystä.
– Meillä nämä asiat toteutuvat käytännössä. Olemme puolin ja toisin jatkuvasti yhteydessä ja tiedämme, missä mennään. Muodollisuudet ovat mahdollisimman vähäisiä ja ihmisten sanaan luotetaan.
Kaupunginjohtaja Koski ja yhteysjohtaja Kristiina Salo osallistuvat yrittäjäyhdistyksen hallituksen kokouksiin. Kaupunki tukee yhdistystä myös taloudellisesti sen verran, että yhdistys on pystynyt palkkaamaan kokopäiväisen sihteerin.
Kaupunki kiertää taas yrityksissä
1990-luvun alussa Uusikaupunki oli Suomen työttömin kunta. Nyt työttömyysprosentti on 8,2, mikä on vähän valtakunnallisen keskiarvon alapuolella. Noin 16 000 asukkaan kaupungissa on yli 800 toimivaa yritystä, jotka tekevät tänä vuonna noin 70 miljoonan euron investoinnit. Kaupungin osuus summasta on kymmenisen prosenttia. Yhtään toimitilaa ei tällä hetkellä ole tyhjillään. Yleinen taloustilanne ei silti ole jäänyt täälläkään huomaamatta.
– Konkursseja tai irtisanomisia ei ole tullut tietooni, mutta joitakin lomautuksia on. Kaupunki teki helmikuussa päätöksen 20 000 euron määrärahasta, jolla palkattiin kaksi ihmistä kiertämään yrityksiä ja keräämään niiden koulutus- ja kehittämistarpeita ja keinoja, joilla vaikean ajan yli voidaan päästä. Tämä meillä opittiin 2006, jolloin Valmet Automotive irtisanoi 220 työntekijää. Kiersimme silloin samalla tavalla yrityksiä ja löysimme suurelle osalle irtisanotuista uudet työpaikat, Koski kertoo.
Hän myöntää, että Uusikaupunki on sopivan kokoinen mutkattoman elinkeinopolitiikan näyttämöksi.
– Meillä on myös hyvä yritysrakenne, sopivasti kaikenkokoisia yrityksiä, Koski sanoo ja lähtee tilaisuuteen, jossa allekirjoitetaan 4,5 miljoonan euron urakkasopimus 6000 neliön teollisuushallista. Uudenkaupungin satamaan tämän vuoden aikana rakennettava Uki Metal Centerin nimeä kantava metallipalvelukeskus helpottaa osaltaan metallialan yritysten tilatarpeissa.
Uudenkaupungin yrittäjäyhdistys täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Yhdistyksessä on yli 400 jäsentä ja järjestäytymisprosentti on yli 50. Kukkakauppias Terttu Lundelin on ollut yhdistyksen puheenjohtajana useita vuosia 2000-luvun alkupuolella.
– Yritämme pitää yllä monipuolista toimintaa, josta jokainen yrittäjä löytäisi jotain kiinnostavaa. Ideoita ei kannata varastoida, ne on parempi toteuttaa ja katsoa, kuinka käy, hän sanoo.
Yhdistyksen syntymäpäivää juhlitaan hotelli Aquariuksessa 5.9.
![]() |
Yhteisellä asialla. Terttu Lundelin ja Kari Koski ovat yhtä mieltä siitä, että kaupungissa, jossa yritykset voivat hyvin, kaikilla on hyvä olla. |
Pirkko Varjo