Ostopalvelut lisääntyvät kunnissa vähitellen
Yrittäjien toivoma kehitys ostopalveluiden lisäämisestä kunnissa on lähdössä kasvuun. Eri kunnilla vain on erilaiset tarpeet: kun pienet kunnat joutuvat pakon edessä ulkoistamaan peruspalvelujaankin, suuremmat kunnat voivat tehdä päätöksiä muista lähtökohdista.
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom toivoo, että kuntien elinkeinopoliittisissa ohjelmissa otettaisiin selkeämmin kantaa ostopalveluiden suhteen. - Nämä ovat tietysti poliittisesti hankalia päätöksiä ja siksi näissä asioissa ollaan vieläkin lähtökuopissa. Kehitys kulkee kuitenkin vääjäämättömästi ostopalveluiden lisäämisen suuntaan: kuntien talous on koko ajan niukempaa ja henkilöstö eläköityy. Uusia rakenteellisia ratkaisuja on etsittävä.
Kaarinan kunnanjohtaja Martti Ilmonen on vielä hieman toista mieltä. - Meillä käytetään ostopalveluja vielä aika vähän. Päivähoidossa jonkin verran, vanhusten hoidossa marginaalisesti. Erikoissairaanhoito ostetaan tietenkin kuntayhtymältä, mutta sehän ei varsinaisesti kuulu tähän. Samoin varsinaiset hankinnat on vähän eri juttu. Kaarinassa eri ole erityistä tarvetta lisätä ostopalveluiden osuutta, meillä on hyvä systeemi itsellä. Tuotamme itse varsin edullisesti laadullisesti hyviä palveluita, Ilmonen sanoo ja epäilee, että ostopalveluiden laadun valvonnassa saattaisi helposti tulla ongelmia.
Vajaan 6000 asukkaan Maskun kunnalla tilanne on toinen. Taloustoimen hallinnosta vastaava Kalle Palmros kertoo, että kunta on ulkoistanut mm. ATK-palvelut, lähes koko siivoustoimen, samoin talonmiespalvelut, viheralueiden hoidon sekä aurauksen ja lumenajon. - Pienellä kunnalla näitä palveluja ei saada tehokkaasti kokovuotisesti muuten pyörimään. Sosiaali- ja terveyspuolella päivähoitopalveluista noin 10 prosenttia ostetaan, samoin jotain erikoispalveluja kuten puheterapiaa ja mielenterveyspalveluita. Kuljetuspalvelut on kokonaan ulkoistettu: omaa kalustoa ei tarvitse ylläpitää, Palmros listaa. Hän myöntää, että palveluiden kilpailutus teettää pienessäkin kunnassa paljon aikaa vievää työtä. - Onneksi meillä on ollut toistaiseksi niin pieniä tarjouspyyntöjä, ettei EU-säädöstenraja ole tulleet vastaan useinkaan.
Turun kaupungin hankintapäällikkö Antti Heikkilä sanoo suoraan, että ostopalveluiden käyttö tulee kasvamaan Turussa huomattavasti. - Voisi ennustaa, että Turku tulee ostamaan kaiken, mitä vain on saatavissa ostopalveluina. Erityisesti tämä näkyy hoitokoti- ja sosiaalipuolella. Tämä on nyt lähdössä liikenteeseen, vaikka palvelustrategiaa ei ole vielä saatukaan. Se etenee hitaasti, sillä asiakokonaisuus on iso - ja valtuuston vaihtuminenkin vaikuttaa varmaan asiaan, Heikkilä uskoo. Tällä hetkellä Turussa on hajakeskitetty malli, jossa virastot ja laitokset päättävät itsenäisesti omista hankinnoistaan.
Anneli Perkiö