Vapaaehtoistyötä koiran kanssa
Rento-Reiskan paras työasento on selällään makuu. Siinä se ottaa suopeasti vastaan kaikenikäisten ihailijoiden rapsutuksia, kehuja ja ylistyksiä komeasta ulkomuodostaan ja pehmeästä olemuksestaan. Ihastus ei kuitenkaan jää yksipuoliseksi, sillä lopulta Reiska palkitsee kaikki tasapuolisesti märillä, ylenpalttisilla pusuillaan. Reiskan hurmaajan kyvyt ovat niin vaikuttavia, että jopa vuosia puhumatta ollut dementikko on voinut innostua sanomaan sanan tai kaksi.
Kaarinalainen Maarit Haapasaari tekee päivätyötään yksityisenä perhepäivähoitajana. Työpäivä alkaa puoli seitsemältä ja jo sitä ennen Maarit ja Reiska ovat tehneet kolmen vartin lenkin. Reiskan varsinainen työ alkaa vasta illalla, kun Maarit lähtee sen kanssa vierailulle lastenkotiin tai tervehtimään vanhuksia. Maarit Haapasaari on Turun ja pääkaupunkiseudun Hali-Bernitoiminnan koordinaattori.
Hali-Bernit ovat useimmiten Reiskan tavoin berninpaimenkoiria, mutta joukkoon mahtuu muitakin rotuja. Tärkeintä on, että koira pitää ihmisistä ja että sen omistaja haluaa harrastaa ja tehdä vapaaehtoistyötä koiran kanssa. Turun seudulla toimii noin 25 Hali-Berniä.
– Koiran vaikutus esimerkiksi ylivilkkaaseen lapseen on lähes aina positiivinen. Samoin vanhukset piristyvät kun he saavat silitellä koiraa. On tosiaan tapahtunut niinkin, että pahasti dementoitunut vanhus, joka ei enää pitkään aikaan ole puhunut mitään, on sanonut muutaman saman, kun koira on tullut lähelle, Maarit Haapasaari kertoo.
Koira pitää jaksaa kouluttaa
Aktiivinen koiraharrastus kymmentuntisen työpäivän lisäksi vaatii asennetta. Maarit Haapasaaren elämään koirat ovat kuuluneet melkein aina ja koiralla on aviomiehen, kolmen lapsen ja kahden kissan joukossa täysivaltaisen perheenjäsenen asema. Se ei kuitenkaan tarkoita kurittomuutta.
– Bernit ovat varsinkin pentuina varmaan suloisinta, mitä voi kuvitella. Kuitenkin niistä kasvaa isoja koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktivointia, muuten on ongelmia tiedossa. On aika tavallista, että parivuotias, murrosikään tullut uroskoira heitetään pihalle, koska sen kanssa ei enää pärjätä. Syy ei kuitenkaan ole koirassa, vaan omistajassa, Maarit sanoo. Hän hoitaa myös Bernien Pelastusrengasta, palvelua, joka etsii hylätyille berneille uusia koteja. Joka vuosi lähtöpassit saa keskimäärin 12 koiraa.
Haapasaaren hoidossa on viisi 2-6 – vuotiasta lasta. Reiska viettää osan päivästä lasten kanssa, mutta välillä senkin on päästävä huilaamaan. Alun perin bernit on jalostettu paitsi paimenkoiriksi, vetämään maito- ja juustokärryjä Sveitsin vuoristoseuduilla. Reiskakin on hiljattain opetellut kärrypojan hommia ja Maaritin mukaan se nauttii työstä silminnähden.
– Reiska ei edes huomaa vastaan tulevia koiria, kun se pää pystyssä vetää ylpeänä kärryjään.
![]() |
Maarit Haapasaari ja Rento-Reiska ovat tuttu työpari joka käy ahkerasti tervehtimässä lapsia ja vanhuksia. |
Pirkko Varjo