Ruoan alv asiassa vihdoin ratkaisu
Vuoden verran olemme saaneet seurata hallituksen tiivistä vääntöä ruoan alv asiassa. Keskiviikkona 26.8.09 hallitus pääsi sopuun aiheesta. Ruoan arvonlisävero laskee lokakuussa 17 prosentista 12 prosenttiin. Hyvä niin, vaan mitä tapahtuukaan ravintola-alalla? Ravintolapalveluiden alv on tällä hetkellä 22 prosenttia ja laskee ensi vuonna heinäkuussa 13 prosenttiin, jolloin ruoan alv taas nousee samaan 13 prosenttiin.
Ravintolaväki on odottanut verohelpotusta kuin kuuta nousevaa ja eikä suotta. Suomalaista matkailu-ravintola-alaa on lainsäätäjien taholta mielestäni ankarasti murjottu. On alkoholiveromuutoksia, tupakkalakia muutettu moneen kertaan, valvontaa kiristetty ja aina on vedottu kansanterveyteen tai tilastoihin. Kun ravintola-alaa vertaa työllisyyden kannalta kaupan alaan, ravintola-ala vie voiton. Taantuma on kuitenkin kouraissut ravintoloita enemmän kuin vähittäiskauppaa, jolloin ravintolapalveluiden alv:n lasku on oikeudenmukaista politiikkaa.
Verojen muutos ei tosin tule sujumaan kuin valssi kesällä. Hintojen veivaaminen saattaa aiheuttaa paineita molemmissa sekä vähittäiskaupassa, että ravintoloissa. Ravintoloiden tilanne on mielenkiintoinen. Vaikka alv laskee ensi heinäkuussa, on sinne vielä pitkä matka. Ravintolat toimivat kilpailunvääristymätilanteessa kaupan eduksi 9 kuukautta. Tilanteessa jossa raaka-aineen alv on 12 prosenttia kun taas ravintolassa myytävän tuotteen alv 22 prosenttia. Kymmenen prosenttiyksikön ero saattaa näkyä tilapäisinä hinnan korotuksina ruokalistoilla.
Kaiken kaikkiaan verohelpotus on saatu aikaan kaupan sekä ravintoloiden eduksi ja sillä taataan suomalaisen vähittäiskaupan, matkailun, ravitsemisalan ja hotellien elinvoimaisuus, kilpailukykyisyys ja jatkuvuus sekä vältetään lukuisat ovella kolkuttavat konkurssit.
Myönteistä potkua myynteihin!
Hanna Munter
Varsinais-Suomen yrittäjien varapuheenjohtaja