Säilyketehtaassa huhkitaan nyt yötä päivää

Kurkun sopimusviljelijöille olisi kysyntää, Sauvon Säilykkeen toimitusjohtaja Tom Saurén sanoo

Kun neljä miljoonaa kiloa kurkkua säilötään viipaleina, kuutioina tai kokonaisina maustekurkkuina, ei säilöntäliemen keittoon riitä mikään pikkukattila. Sauvon Säilykkeen hallilla Kaarinassa maustelientä kuumennetaan 20 000 litran erissä. Kahdessa vuorossa puurtavat säilöjät käsittelevät tunnissa parhaimmillaan noin kymmenen tonnia kurkkuja.

Avomaankurkun tie pellolta purkkiin kestää 2-4 vuorokautta. Kurkut on säilöttävä viimeistään viikon kuluttua poiminnasta, muuten pääasiassa vettä sisältävä vihannes pilaantuu. Valtaosa Suomessa viljellyistä avomaankurkuista tuotetaan Pori-Helsinki –akselin eteläpuolella. Suurimpia viljelyalueita ovat Salon, Eurajoen ja Huittisten seutu. Tällä vuosituhannella viljelyalat ovat kasvaneet, samoin sadot.

– Vielä 15 vuotta sitten meillä oli noin sata sopimusviljelijää, jotka tuottivat 20-30 tonnia kurkkuja per hehtaari. Nyt viljelijöitä on parikymmentä ja satoa saadaan jopa 60-80 tonnia hehtaarilta. Tähän ovat vaikuttaneet taimien esikasvatus kasvihuoneessa sekä tihkukastelu ja –lannoitus. Tehokkuuden kasvusta huolimatta meillä olisi tarvetta lisätä sopimusviljelijöiden määrää, Sauvon Säilyke Oy:n toimitusjohtaja Tom Saurén kertoo.

Monet tutut merkit tehdään Piikkiössä

1962 perustettu yritys työllistää sesonkiaikana 80 työntekijää. Ympärivuotisesti tehtaalla ahkeroi 25 ihmistä. Kaarinassa, entisen Piikkiön puolella, tuotetaan noin 1/3 kaikesta Suomessa syötävästä säilykekurkusta. Oman tuotemerkin lisäksi yritys tuottaa säilykkeitä muun muassa Eldorado- ja Rainbow –merkkien alla. Kurkun lisäksi säilötään punajuuria, sieniä ja porkkanoita. Suurin osa raaka-aineista ja pakkausmateriaaleista on kotimaista alkuperää, mutta esimerkiksi osa sieniraaka-aineesta on muun muassa satovaihteluista johtuen tuontitavaraa. Erilaisia sieniä, lähinnä kantarelleja ja herkkusieniä, käsitellään miljoona kiloa vuodessa.

– Sienten keruuseen tarvitaan ahkeria poimijoita. Vielä toistaiseksi Suomessakin on jonkun verran poimijoita, mutta miten mahtaa käydä, kun he vanhenevat, Saurén pohtii. Tehtaallekaan ei tahtonut löytyä tarpeeksi työntekijöitä vielä jokin aika sitten, mutta nyt tilanne on kääntynyt toisin päin.

Säilyketehtaalla otettiin tänä kesänä käyttöön uudet henkilökunnan taukotilat sekä kahdentuhannen neliön raaka-ainehalli. Saurén myöntää, että rakentamista olisi lykätty, jos taantuma olisi ollut tiedossa, mutta on kuitenkin tyytyväinen uusiin tiloihin.

– Nyt tontti alkaa olla täyteen rakennettu. Kasvun tarvetta tosin tullee jatkossakin ja sitten on taas löydettävä jostain tilaa.


Tehtaalla käsitellään vuosittain noin neljä miljoonaa kiloa avomaankurkkuja, toimitusjohtaja Tom Saurén kertoo.



Säilöntä vaatii paljon käsityötä, sesonkiaikana tehdas työllistää noin 80 työntekijää. Siivutettua kurkkua käsittelemässä vas. Nina Kanerva, Anna Rumpunen ja Petra Rehvonen.

Pirkko Varjo

Julkaistu 06/2009        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa