Motivaation parantaminen voi olla pienestä kiinni
- Yritysten pitäisi osata varautua kriiseihin paremmin. Pitäisi olla niin kriisi- kuin hyvinvointisuunnitelmakin, jotka on tehty hyvissä ajoin, ennen vaikeita aikoja. Varautumalla etukäteen voidaan kriisin vaikutuksia suuresti heikentää, sanoo yritys- ja henkilöstövalmentaja Mona-Maria Ilola Alteraatio Oy:stä.
18 vuotta eri johtotehtävissä mm. lääketeollisuudessa, mainosalalla ja henkilöstöhallinnossa on kieltämättä antanut Ilolalle perspektiiviä suomalaisyritysten henkiseen tilaan. Tässä taantumassa sitä nyt sitten koetellaan.
- Ongelmayrityksissä pienikin huono uutinen syö henkilöstön motivaatiota ja pelko yt-neuvottelujen vetämisestä ahdistaa johtoa. Keskinäiset välit menevät huonoksi, mikä on äärimmäisen raskasta, Ilola kuvailee.
- Monissa yrityksissä onneksi turvaudutaan työterveyshuoltoon, mutta heitä ei ole koulutettu antamaan bisnesapua. Motivaation ja sitoutumisen parantaminen yrityksissä voi kuitenkin olla todella pienestä kiinni: esimies ei osaa kysyä oikeaa kysymystä tai ei osaa kysyä sitä oikein.
Alteraatio Oy tarjoaa yksilöllisesti räätälöityjä valmennuksia ja koulutuksia, joissa keskitytään ihmisten yksilöllisiin tarpeisiin. Pitkäkestoiset valmennukset ovat suorastaan puoliterapiaa, joissa hoidetaan myös valmennettavan yksityiselämää osana kokonaisuutta. Tarjolla on tietysti myös lyhyitä koulutuksia, joissa usein ratkotaan ongelmia workshop-työskentelyn kautta.
- Yrittäjille käy kalliiksi se, kun henkilökunta lähtee pitkille sairaslomille tai työteho laskee pitkäksi aikaa. Muutaman tuhannen euron satsaus hyvinvoivaan ja sitoutuneeseen henkilöstöön ja johtoon kannattaa, Mona-Maria Ilola vakuuttaa. –ap.
![]() |
Mona-Maria Ilolan neuvo ongelmayrityksille on, että ihmisten yksilölliset tarpeet pitäisi ottaa huomioon paremmin. |