Yhä useammat julkiset hankinnat kilpailutetaan EU-säännösten mukaan
Julkiset hankinnat voivat olla hankala kynnys ensimmäistä kertaa ylitettäväksi pk-sektorin toimijalle. Hankintalainsäädäntö, tarjouspyynnöt ja oikeusturvakysymykset ovat sanoja, joita kiireinen yrittäjä ei aina halua edes lähteä ajattelemaan, vaikka julkisissa hankinnoissa liikkuva raha sinänsä houkuttelisikin. Apua tarjoaa mm. turkulainen konsultti- ja lakitoimisto Invictia Ky, joka järjestää asiasta yrityksille koulutustilaisuuden ensi vuoden alussa.
Yhteyspäällikkö Eeva Laakkonen Invictiasta kertoo, että tähän asti kuntasektorilla - varsinkin pienissä kunnissa - tarjouspyynnöt ovat harvoin ylittäneet EU-rajoja. Kilpailuttamiseksi on usein riittänyt, että on pyydetty kolme tarjousta eri toimittajilta. Tähän on tulossa muutos, jos ministeriötyöryhmän muutosehdotus menee läpi vuoden 2006 alussa. Tarjousten kynnysarvot alenevat todella huomattavasti: tavaroissa ja palveluissa tullaan 20 000 euron raja-arvoon ja urakoissa 100 000 euroon. Tätä suuremmat hankinnat olisi sen jälkeen aina laitettava julkiseen hakuun.
Eeva Laakkosen mielestä kehitys on toivottavaa. - Kyseessä on kuitenkin julkisten veromarkkojen käyttö. Tähän asti monessa kunnassa suurin osa yrittäjistä ei ole edes päässyt tarjoamaan omaa palveluaan kunnalle, kun tapana on ollut pyytää tarjoukset vain 3-5 yritykseltä, jotka ovat yleensä aina olleet niitä samoja. EU edellyttää, että kaikilla on yhdenvertainen asema - tätä kautta tilanteeseen tulee oikeudenmukaisuutta, Laakkonen toteaa.
Laakkonen antaa käytännön vinkkejä siitä, mitä julkiseen tarjouspyyntöön vastaamisessa kannattaisi miettiä. - Kokonaistaloudellisesti tarjouksen tulee tietysti olla edullinen ja tekninen valmius on mietittävä huolellisesti: onko mahdollista toimia omien resurssiensa puitteissa. Urakan aikana voi ilmetä kaikenlaista yllättävää - miten niihin varaudutaan?
Aika suuri ongelma on, että tarjouspyynnöt ovat harvoin todella eksakteja, mistä seuraa, että myös yrittäjien tarjoukset voivat olla aika kirjavia. Epäselvissä tilanteissa on vain rohkeasti otettava yhteyttä valmistelevaan virkamieheen. Eeva Laakkonen kehottaa yrittäjää myös seuraamaan, kuka urakan sitten lopulta sai. Jokaisessa urakassa voi olla myös alihankintamahdollisuuksia.
- Hyvä olisi myös, jos jokainen kunta vaivautuisi laittamaan tiedot esiin vaikka omille nettisivuilleen, sanoo Laakkonen ja toivoo, että EU:n myötä kuntasektorin ostotoimintaa saataisiin enemmän avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Aivan kuten Turun kaupungin hankintapalvelut, joka on juuri alkanut ilmoittamaan käynnissä olevista keskitetyistä hankinnoista omalla kotisivullaan.
Anneli Perkiö