Leivän ehtona palvelu ja jatkuva kehitystyö
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät valitsivat helmikuussa vuoden Kellokkaakseen Kavalton tilalta Piikkiöstä Heli ja Markku Kavalton. Perusteluissa tuodaan esille uuttera kehitystyö ja investoinnit monimuotoisiin juhla- ja kokoustiloihin.
Tila on Markku Kavalton kotitila, jonka perinteet alkavat vuodesta 1687. Kesävieraita talossa on kestitty ainakin 30-luvulta saakka. Aluksi pari viljeli peltoja ja piti possuja. Marjatilaa pidettiin 25 vuotta.
Tilalla vierailee vuosittain noin 35 000 tuhatta kävijää, ja yritys työllistää 10 vakituista. Toiminta maatilamatkailuksi ja juhlapaikaksi lähti muotoutumaan pikkuhiljaa asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.
Maalaistalossa ovet ovat aina olleet auki. Asiakkaat ymmärtävät miljöön ainutlaatuisuuden ja sen, että he ovat vieraana toisten kodissa. Tilalla juhlitaan varsinkin kesäviikonloppuisin 3-4 häät, ja ensi kesä on pitkälle myyty.
- Etukäteen toimintaa ei ole voinut paljon suunnitella, on menty pitkälti tilanteiden ja tarpeiden mukaan, isäntä kuvailee.
- Markku on taitava suunnittelija ja nikkari. Marjanviljelyn ajoilta olevat lammet täydentyivät erilaisilla, myöhemmin valtakunnallisesti palkituilla saunoilla, Heli Kavalto lisää.
Nuori pari vetovastuuseen
Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos tammikuussa, ja vanha pari iloitsee vastuun siirtymisestä nuoremmille. Moni muu yrittäjä taistelee jatkajan puuttuessa. Töitä molemmat paiskivat edelleen, ja eläkkeelle siirrytään vasta kun kunto ei riitä.
- Asiakas on palveltava niin hyvin kuin mahdollista, niin, että hän kokee olevansa odotettu vieras. Naamasta ei saa näkyä, jos kivi on omassa kengässä, Heli Kavalto määrittelee.
Markku Kavalto muistuttaa, että työ kannattaa tehdä kerralla viimeisen päälle. Työtunteja ei kannata laskea.
Noin 700 tilaisuutta vuodessa tarkoittavat vilkasta yhteistyöverkostoa. On opittu tuntemaan niin kukkakauppiaat, orkesterit kuin ilotulittajat.
- Turun seudulle tarvittaisiin 150-200 hengen juhlatila. Ruokaan kannattaa panostaa eikä missään saa fuskata, Heli Kavalto toteaa.
Juhlaruuista niinkin arkiselta vaikuttava herkku kuin peruna on noussut arvoonsa. Perunan kulutus pitopöydässä on lisääntynyt viimeisten viiden vuoden aikana.
- Joskus oikein ihmettelen, eivätkö ihmiset saa kotonaan perunaa, Heli nauraa. –a-ss.
![]() |
![]() |
Heli ja Markku Kavalto ovat maaseutumatkailuyrittäjien vuoden Kellokkaat. |