Maailmankaikkeus on pyydystetty Tuorlaan
Tuorlan planetaario on osa Turun yliopiston tähtitieteen yksikköä, Tuorlan observatoriota. Planetaario tulee lokakuussa toimineeksi vuoden. Yleisöesityksiin lippuja tullee myydyksi noin 8 000.
- Ryhmissä kävijöitä on enemmän. Ryhmien koko vaihtelee, mutta arvioisin ensimmäisen vuoden kävijämäärän olevan vähintään 20 000, dosentti Aimo Sillanpää pohtii.
Planetaario houkuttelee kävijöitä lähinnä Turun seudulta, ja koululaiset ovat löytäneet sen retkipaikakseen. Kiinnostuneita saapuu myös kauempaa, esimerkiksi Tampereelta, Forssasta ja Helsingistä. Lähimmät planetaariot ovat Tampereen lisäksi Vantaalla ja Jyväskylässä.
Kävijämäärät varmaan kasvaisivat, jos planetaariossa alettaisiin esittää myös piirroselokuvia tai muita seikkailuja. Sillanpää huomauttaa, että tärkeintä on tiedon jakaminen, ja sen mukaisena halutaan myös ohjelmisto säilyttää.
Ohessa on myynnissä kirjallisuutta. Matkamuistoja on turha hakea.
- Käymme keskusteluja myyntivalikoiman kasvattamisesta, mutta tilat asettavat rajoituksia. Toimintaa tuskin kaupallistetaan muutenkaan lisää, Sillanpää toteaa.
Tuore matkailukohde tekee tiivistä yhteistyötä maaseutuoppilaitoksen matkailupalveluiden ja Tuorlan Majatalon kanssa.
Tähdet ja avaruus kutkuttavat mielikuvitusta. Nyt eletään tähtitieteen 400-vuotisjuhlavuotta. Suuri osa ohjelmistosta tehdään itse. Esimerkiksi Kuukauden tähtitaivas kertoo, mitä taivaalla tapahtuu ajankohtaisesti.
Tulevaisuudessa tullaan kurkkaamaan maailmankaikkeuden reunoja kohti, ja joulun alla perehdytään Betlehemin tähteen. Maailmankaikkeuden ihmeitä tähyillään puolipallon muotoisesta kuvusta erittäin mukavilla penkeillä. –a-ss.
![]() |
Dosentti Aimo Sillanpään yläpuolella komeilee kuvataidekerholaisten näkemys Jupiterista. |
![]() |
Dosentti Aimo Sillanpään yläpuolella komeilevat kuvataidekerholaisten näkemykset Saturnuksesta ja Jupiterista. |