Koulutus kannattaa aina

- ja varsinkin taantuman aikana

Yritysten selviytymiseen talouskriisissä löytyy vähän keinoja, mutta yhdestä asiasta kaikki tahot ovat liikuttavan yksimielisiä: koulutuksen merkitystä kilpailukyvyn kohentamiseksi ei kukaan väheksy. Ainakin päättäjät ovat tätä mieltä, ja koulutukseen onkin nyt panostettu erityisen paljon valtiovallan taholta. Mitä Varsinais-Suomen oppilaitoksilla siis on tarjolla tänä syksynä? Millä eväin tästä mennään eteenpäin?

Ugissa taotaan kun rauta on kuumaa

Metalliala voi Uudenkaupungin seudulla hyvin uuden SteelTeamin teräspalvelukeskuksen myötä, ja se näkyy tietysti myös ammattiopisto Novidan koulutustarjonnassa.

- Vastaamme työelämän vaatimuksiin. Meillä on TE-keskuksen kanssa metallialan koulutuksesta puitesopimus, jolla tuetaan mm. yritysten henkilöstön täydennyskoulutusta, mutta myös muunto- ja rekrykoulutusta, kertoo aikuiskoulutusjohtaja Jukka Pellinen.

- Metallialan koulutukset ovat pyörineet koko kesän ajan ja itse asiassa suurin osa niistä on ollut rekrytointikoulutusta. Osa on liittynyt teräspalvelukeskuksen kanssa toimiviin uusiin yrityksiin – kyllä seutukunta nyt aika pitkälle elää metallista.

TE-keskuksen koulutustuki yrityksille voi olla jopa 50-80 prosenttia, joten Novidassa on viritteillä vastaavan tyyppistä myös sähköalan ihmisille. – Sähköpuolella perinteiset ammatit ovat loppumassa, ja muuntokoulutukseen ja uusiin tutkintoihin tähtäävään koulutukseen on varmasti tarvetta, arvioi Pellinen.

Valmennus auttaa jaksamiseen

- Kesän jälkeen, kun aloin taas tapaamaan yrittäjiä, oli pieni pelko siitä, mitä heille mahtaa kuulua. Yrittäjät kuitenkin tuntuvat katsovan aika rauhallisin ja luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Tämä taantuma-aika koetaan jopa mahdollisuutena jäsentää ajatuksia ja nähdä uusia mahdollisuuksia, kertoo Raision aikuiskoulutuskeskuksen Timalin toimialajohtaja Päivi Viksten.

Vikstenin vastuualueena Timalissa ovat yrittäjän ammattitutkinto ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Timalin koulutustarjonta yrittäjille täydentyy lokakuussa käynnistyvällä tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnolla. Valmennusten tärkeätä antia on hänen mielestään myös tilaisuus jakaa kokemuksia ja vaihtaa ajatuksia toisten yrittäjien kanssa.

- Vuorovaikutus on jaksamiseen liittyvä tekijä. Valmennuksissa syntyvät verkostot eivät ole pelkästään apua bisnekselle vaan vahva väline oman osaamisen ja jaksamisen kehittämiseen, Viksten uskoo.

Kesäyliopistoon työelämän pelisääntöjä oppimaan

Yrittäjä ei tule ehkä ajatelleeksi, että harrastajien paratiisi, Turun kesäyliopistokin järjestää täydennyskoulutusta eri ammattiryhmille. Tänä syksynä esimiestyön ja viestinnän opintokokonaisuudessa opiskellaan mm. toimivan työyhteisön pelisääntöjä ja esiintymistaitoja sekä annetaan palautevalmennusta, joka auttaa esimerkiksi hyvän työilmapiiriin ja työmotivaation luomisessa yrityksissä.

- Ensi vuonna meillä alkaa pitkäkestoinen Ohjaaja ja esimies coachina -koulutus mutta meillä on yhden päivän kestävä Osaaminen näkyväksi –kurssi, jossa opitaan vuorovaikutustaitoja, paineensietokykyä ja kokonaisuuksien hahmottamista työelämässä, Turun kesäyliopiston rehtori Pirjo-Liisa Svärd mainostaa.

Monialaisuus Turun ammatti-instituutin vahvuus

- Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa tehdään perinteisesti paljon yhteistyötä yritysten kanssa. Yritykset saavat myös paljon työssäoppijoita aikuiskoulutuksesta, kertoo Riitta Mäki.

- Ammatti-instituutin aikuiskoulutuksen vahvuus on sen monialaisuus. Meillä on vahvaa osaamista mm. liiketalouden, ICT:n ja tekniikan aloilla. Tästä syystä voimme räätälöidä yrityksille hyvin monipuolisia täsmäkoulutuksia, joissa voi olla yhdistettynä ammatillisten osien lisäksi esimerkiksi talous-, atk-, kieli- ja ensiapukursseja.

- Taantuman aikana kannattaakin kehittää sekä ammatillisia taitoja että yleispätevämpää osaamista, Riitta Mäki sanoo.

Tutkinnosta uutta virtaa yritystoimintaan

Yhteyspäällikkö Tuula Nummila mainostaa Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrittäjän ammattitutkintoa valmennuksena, jolla saa omaan yritystoimintaansa uutta virtaa.

- Tutkinnossa tehdään liiketoimintasuunnitelma, jonka toteuttamisessa voimme olla mukana tukena. Koulutus on jaksottunut kahdelle vuodelle, ja se toteutetaan oppisopimuskoulutuksena.

- Marraskuussa aloitamme hieman enemmän henkilöstöä omaavan yritysjohdon koulutuksen, jossa myös kehitysprojekti tullaan toteuttamaan omassa yrityksessä. Koulutus on nyt hieman uudistunut aikaisemmasta: siinä on lisää painopistealueita, mm. kansainvälisyys yhtenä alueena.

Oppisopimuskoulutuksiin olisi resursseja

Turun oppisopimustoimisto tiedottaa jatkuvasti mahdollisuudesta suorittaa opinnot työn ohessa. Se järjestää yleisinfoja joka tiistai ja torstai.

- Niissä käy joka viikko parisenkymmentä ihmistä, mikä on aika hyvä, vaikka meille ei esimerkiksi työhallinnon kautta ketään ohjatakaan, kertoo toimiston johtaja Pekka Koivisto.

- Teemme sopimuksia yrittäjien ja työntekijöiden välillä, ja niiden täytyisi tietenkin perustua molemmin puoleiseen hyötyyn. On selvä asia, että sopimusten määrä seuraa suoraan yleistä työvoimakysyntää: koulutusten kysyntä onkin jonkin verran laskenut viime vuodesta. Tällä hetkellä meillä olisi kyllä resursseja lisäkoulutuspuolella, Koivisto vinkkaa.

Täydennyskoulutusta laidasta laitaan

Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa täydennyskoulutusta kaikilla kuudella tulosalueellaan, minkä vuoksi sitä voi suositella monen eri alan yrittäjille.

- Pystymme räätälöimään lähes millaisia koulutuspaketteja hyvänsä. Uskon, että tänä päivänä yritykset tarvitsevat erityisesti projektien vetämisen ja myynnin koulutusta, arvelee täydennyskoulutuspäällikkö Sari Kinnunen Turun ammattikorkeakoulusta.

- Ammattikorkeakoulu on hirveän monialainen oppilaitos, minkä vuoksi voimme järjestää esimerkiksi työhyvinvointikoulutusta, kun yrityksessä tehdään muutoksia tai sitten työttömiksi jääville joko työvoimakoulutusta tai yrittäjävalmennuksia, Kinnunen kertoo.

Asiakkuuksista kannattaa pitää huolta

- Nyt kannattaisi perehtyä nimenomaan asiakkuuksien hallintaan: miten niitä pidetään yllä ja miten hankitaan uusia asiakkuuksia, suosittelee koulutusjohtaja Mika Irenius. Hänen organisaationsa, Rastor Oy tarjoaa aikuisopiskelijoille ammatillista lisäkoulutusta sekä ammattiin johtavaa täydennyskoulutusta. Varsinais-Suomessa suurin osa opiskelijoista on esimiesvalmennuksessa.

- Meillä on täällä toki monenlaista uutta, on erilaisia tuotekehittämiseen liittyviä koulutuksia ja mm. myynnin valmennuksia, joissa kiinnitetään huomiota erityisesti palvelun tehostamiseen, Irenius mainitsee.

Salossa teemailtoja kauppa- ja matkailuyrittäjille

- Yrittäjänkin kannattaa pitää osaamistaan jatkuvasti yllä. Me olemme kysyneet yrittäjiltä suoraan, millaista koulutustarvetta heillä olisi. Kyselyn toteutti Yrityssalo Oy viime keväänä, ja sen pohjalta suunnittelimme sarjan teemailtoja sekä kaupan että matkailualan yrittäjille, kertoo koulutuspäällikkö Heli Järvelä Salon Seudun aikuisopistosta.

Teemailtojen aiheita ovat mm. myynti, markkinointi ja asiakashallinta tai turvallisuus ja tuotteistaminen. Hinta on varsin edullinen, vain 80 euroa per teemapäivä. Koulutusilta toteutuu, jos vähintään 10 yritystä ilmoittautuu mukaan.

Pitkäjänteistä yrittäjäkoulutusta Innovassa

Yrittäjien ammattitaidon kehittämiseen kiinnitetään nyt paljon huomiota. Yrittäjän ammattitutkintoa pidetään hyödyllisenä työkaluna yritystoiminnan muutostilanteissa, mutta myös apuvälineenä yrityksen kehittämisessä.

- Länsi-Suomen Aikuiskoulutuskeskuksessa Innovassa yrittäjäkoulutuksella on pitkän tähtäimen kehityssuunnittelua. Meillä voi suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon. Ja juuri nyt on alkamassa yrittäjän peruskoulutus ESR-rahoituksella. Siiihen otetaan 12 opiskelijaa työvoimapoliittisin perustein, kertoo koulutusjohtaja Esko Virtanen.

- Ja kehitteillä on myös yritysjohtajan erikoisammattitutkinto, joka tullaan toteuttamaan oppisopimuskoulutuksena.

Kielitaito lisää kilpailukykyä

Kielikanavana tunnettu kielikoulutusta ja käännöstöitä tarjoava yritys on vuoden sisällä vaihtanut omistajaa ja nimeä. BBi Finland Oy jatkaa kuitenkin entisillä palveluillaan, joilla luulisi olevan kysyntää myös huonon taloudellisen tilanteen aikana.

Tarjolla on mm. erikoisseminaareja kuten englanninkielinen Presentation skills, jonka tavoitteena on osata esittää asiansa sujuvasti ja oikein englanniksi myös bisnestilanteissa. Koulutus on mahdollista järjestää myös esimerkiksi saksan- tai ruotsinkielisenä.

- Uskon, että se lisää yrityksen kilpailukykyä. Koulutukset voidaan räätälöidä hyvin monenlaisille ihmisille insinööreistä ja markkinointiväestä maahanmuuttajiin – monet suomalaisfirmat ovat nykyään hyvin kansainvälisiä ja niissä on ulkomaisia työntekijöitä, kertoo BBi Finlandin Turun toimiston va. toimitusjohtaja Sini Lahti.

BBi Finlandin kielivalikoimaan kuuluvat edellä mainittujen lisäksi tällä hetkellä myös mm. ranska, italia, espanja, suomi sekä kiina ja venäjä.


Novidan aikuiskoulutusjohtaja Jukka Pellinen suunnittelee muunto- ja rekrykoulutuksia Ugin seudulle.



Sini Lahti tarjoaa monipuolista kieli- ja esiintymiskoulutusta lamalääkkeeksi.

Anneli Perkiö

Julkaistu 06/2009        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa