Millä kilpaillaan nyt Turun ravintoloissa?

Turun ravintolakenttä on monenkirjava, mutta sieltä löytyy myös joukkueita, joista jotkut uskovat ketjuuntumisen ja kanta-asiakkuuksien voimaan. Toiset etsivät spesiaaleja asiakasryhmiä.



Turun suurinta ravintolakeskittymää johtaa Anssi Tähtinen TOK-Yhtymässä. Keskustan hotellien Hamburger Börsin ja Seurahuoneen ravintoloiden lisäksi yhtymällä on kahviloita, tilausravintoloita ja mm. Amarillo, Rosso, Rico ja Teini - kaikkiaan yhteensä 14-15 ravintolaa. Tähtinen pitää menestyksen takeena hyvää hinta-laatusuhdetta ja ystävällistä palvelua. - Asiakkaan odotukset pitää täyttää. Me toimitaan keskihintaisilla markkinoilla, josta hintahaitarin ylin ja alin kärki on pois, Tähtinen sanoo. Myös ravintoloiden laaja kirjo yökerhoista ja baareista ruokaravintoloihin ja baareihin on tarkkaan harkittu tavoite: S-Etuasiakkaille halutaan tarjota mahdollisimman monipuolisia palveluja. - S-Etukortin merkitys on todella suuri. Turun alueella etukortti on jo yli 70 000:lla taloudella ja huomattava osa meidän asiakkaista käyttää sitä, toteaa Tähtinen.



Toisen tyyppistä keskittämistä tapahtuu Sedu Koskisen ravintola-alan yhtiössä, joka omistaa tällä hetkellä 21 ravintolaa kahdeksassa eri kaupungissa. Sedu Koskinen on tuttu nimi niillekin, jotka eivät käy hänen SK Ravintoloissaan. Koskisen näkyvä persoona ja nopeat liikkeet ravintolatrendien luojana ovat herättäneet huomiota, joka osaltaan on varmasti myös yksi menestystekijä hänen ravintoloissaan. Sedun perustamat ravintolat elävät vain tietyn elinkaaren: ne joko myydään tai uusitaan säännöllisin väliajoin. Asiakkuussuhdetta pidetään yllä mm. kanta-asiakaskortilla ja niihin liittyvillä eduilla.



Turussa yhtiöllä on kaksi ravintolarypästä, sillä Prima-ravintolassa Kauppatorin koilliskulmassa on kolme erilaista ja erinimistä ravintolatilaa ja torin yläreunasta löytyy The Club, joka on yhteydessä Kauppiaskadun Baarikärpäseen. Lisäksi Koskinen omistaa Mocca- ja Forte-yökerhot. Kaikkia näitä paikkoja yhdistää samantapainen nuorekas, trenditietoinen asiakaskunta, joka bailaa dj-musiikin rytmittämänä. Keväällä Turkuun tulee jälleen uusi SK Ravintola, kun Helsingissä jo avatun Onnelan konseptia aletaan levittää muualle Suomeen.



Oman ravintolaryppäänsä muodostaa myös kuopiolaisen Hallman-yhtiöiden neljä ravintolaa Aurakadulla samassa korttelissa. Nuorten suosima Sokeri klubi & yökerho toimii myös Tampereella ja Kuopiossa ja siihen yhteydessä oleva The Cow -baari löytyy myös Tampereelta. Omaleimainen Viikinkiravintola Harald on myös kopio samannimisestä tamperelaisravintolasta. Old Bank sen sijaan löytyy ainoastaan Turusta. Sen kuopiolaisyhtiö osti viitisen vuotta sitten, mutta on viisaasti pidättäytynyt kaikista muutoksista turkulaisten suosikkipubissa. Hallmanin ravintolatoimen johtaja Petri Löppönen kertookin, että yhtiön ideana on säilyttää eri ravintolat mahdollisimman persoonallisina.



Erikoistuminen valttina



Turun ravintolaelämässä jo 30 vuotta vaikuttanut Ilkka Joukanen omistaa tällä hetkellä kolme hyvin erityyppistä ravintolaa: ympäri vuoden auki oleva ravintolalaiva Cindy edustaa fine dining -ruokailua, pari kuukautta sitten avattu espanjalaistyylinen Tomate astetta rennompaa tyyliä ja olutravintola Mallaskukko tarjoaa oluen harrastajille yli 80 lajia olutta. Joukanen uskookin erikoistumisen olevan yksi menestyksen avain tämän hetken ravintolabisneksessä. - Se ja palvelun tinkimätön laatu ovat valtteja tässä kiristyneessä kilpailutilanteessa.



Yksilöllisyyttä löytyy myös nuorten suosimista ravintoloista. Aurasillan pielessä viitisen vuotta toiminut, trendibaarina tunnettu blanko on samalla kahvila, ruokaravintola ja ilta-aikaan klubi, jossa voi dj-vetoisen musiikin lisäksi olla myös live-esiintyjiä - aika usein myös jazzia. blankon pelkistetty tyyli miellyttää 20-30-vuotiaita, mutta varsinkin parin viime vuoden aikana ravintola on laajentanut asiakaspohjaansa. Ravintolapäällikkö Ville Tuominen sanoo, että ruokapuolen laajennuksen myötä yhä useammat ovat löytäneet blankon nimenomaan ruokaravintolana. Ruokapuolta vahvistaa myös ravintolan tarjoamat catering-palvelut, jotka Tuomisen mukaan tulevat vieläkin kasvattamaan osuuttaan liikevaihdosta. Nyt blankon vastuulla on myös Aboa Vetus & Ars Nova -museoiden Aula-ravintola, jossa on mahdollisuus järjestää suuriakin tilaisuuksia. blankon omistaa neljä nuorta miestä, joista kolme on mukana myös ravintolalaiva Donnassa. Erityisiä synergiaetuja tästä yhteydestä ei ole vielä löydetty.



[197_Ravintolat_Tuominen.jpg]



Varsinainen menestystarina Turussa on ollut aikuisten tanssiravintolan paikkaa täyttävän Galaxin nousu yhdeksi Turun yön vetovoimaisimmista ravintoloista. Auraviihteen ja ennen Thrinaxia ja Feenixiä pitäneen Turun Viihderavintolat Oy:n puoliksi omistama Galax löysi heti perustamisvuonna 2000 oman kohderyhmänsä, joka uskollisesti jaksaa seisoa viikonloppuiltojen pitkissä jonoissa - jotka onneksi kylläkin etenevät suhteellisen nopeasti: Galaxin kahden kerroksen ravintolatilaan mahtuu 1440 asiakasta. Ravintolatoimenjohtaja Riikka Mäentaka kertoo, että Galaxissa on oikeastaan kaksi konseptia. Yläkerrassa esiintyvät kotimaiset tanssiorkesterit ja -eturivin solistit ja alakerrassa soi rokahtavampi musiikki sellaiselle väelle, joka ei halua tanssia perinteisiä paritansseja. Ikähaarukka molemmissa kerroksissa on kuitenkin 30-50 vuotta: aivan nuoret eksyvät Galaxiin harvoin. Aikuisväestökin on oman tanssipaikkansa ansainnut.



Ravintolap??llikk? Ville Tuominen kertoo, ett? blanko on alettu viimein l?yt?? my?s ruokapaikkana.

Anneli Perkiö

Julkaistu 12/2004        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa