Polttamaton saviuurna säästää energiaa ja maatuu
Tierra-uurnaan kätketty vainajan tuhka pääsee kirjaimellisesti tulemaan maaksi jälleen. Polttamaton saviuurna maatuu nopeasti. Nopeus riippuu maaperän vesipitoisuudesta. Kun poltto jää väliin, energiaa säästyy.
Ympäristötekokilpailun kunniamaininnan saanut tuhkauurna dreijataan käsin ja maalataan vesiohenteisella, myrkyttömällä maalilla. Dreijauksen vesi kierrätetään uudelleen käyttöön, ja valmiit tuotteet pakataan kierrätyspahviin.
Valveutuneet seurakunnat ja hautaustoimistot kysyvät maatuvia uurnia. Pääasiassa uurniin 13 vuotta keskittynyt keraamikko Eero Kaarnisto kertoo markkinoiden auenneen helposti varsinkin VTT:n maatuvuustodistuksen jälkeen.
- Onneksi ymmärsin tuotetta harkitessani tehdä markkinatutkimusta, Kaarnisto toteaa.
Yli neljän litran vetoisen uurnan käsin dreijaaminen vaatii kokemusta ja ammattitaitoa. Sopiva saviseos syntyi kokeilujen tuloksena, ja pienen tauon jälkeen Kaarnisto saa jälleen kotimaista savea työstettäväkseen.
- Lähituottaja sekoittaa juuri toiveideni mukaisen savimassan.
Kotimainen savi ei ole halvin mahdollinen materiaali. Mutta hintaero puu-uurnaan on Kaarniston mukaan kaventunut.
- Valveutuneilla hautureilla ympäri Suomen on minun tekemiäni uurnia myynnissä. En myy uurnia lainkaan suoraan.
Keraamikko valmistaa uurnia myös eläimille, jolloin asiakkaita ovat eläinkrematoriot.
Savi on lohdullisen kaunis materiaali myös ilman maalia ja koristeita. Kunniamainintaa Kaarnisto pitää positiivisena asiana koko hautausalalle.
- Henkilökohtaisesti toivon sen edistävän markkinointia, tuotteen vientiä suunnitteleva Kaarnisto sanoo. –a-ss.
![]() |
Keraamikko Eero Kaarnisto on keskittynyt tuhkauurnien valmistamiseen ja myyntiin jo 13 vuotta. Seuraava tavoite on saada Tierra-uurna vientiin. |