Pienyrittäjät kaipaavat tukea terveysasioissa

Pienetkin pinnalle –hankkeen käytännön työtä tekee yrityksissä Työterveyslaitoksen erikoistutkija, dosentti Paula Naumanen.

- Jokainen hankkeeseen osallistuva yrittäjä ja heidän työntekijänsä arvioi omat työolonsa ja terveytensä. Sen lisäksi jokaisen kanssa keskustellaan työoloista, työstä, terveydestä, elintavoista ja elämästä sekä nostetaan kunkin kohdalla esille työssä ja elämässä jaksamisen kannalta keskeisiä kehittämistoimia, Naumanen kertoo.

Samassa yhteydessä on mahdollisuus mittauttaa verenpaine sekä saada lähete verikokeisiin, joissa selvitetään verensokeri-, rasva- ja maksa-arvot. Ne ovat keskeisiä alkavan diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja alkoholin aiheuttamien sairauksien tunnistamisen kannalta.

- Olen jututtanut tähän mennessä Varsinais-Suomessa jo noin 120 henkilöä. Mukana on yksinyrittäjiä, yrittäjäpariskuntia, 1-5 työntekijää työllistäviä yrityksiä ja jokunen 10 hengen yrityskin.

- Ihmiset ovat olleet avoimia ja keskustelut ovat päässeet nopeasti vauhtiin, Naumanen kiittää. - Arvioimme ja tunnistamme yhdessä työhön liittyvät epäkohdat ja mietimme myös kehittämistoimia, joita voitaisiin tehdä. Pienyrityksissä on totuttu vallitseviin olosuhteisiin, eikä yrittäjä itse näe olisiko jotain korjattavaa. Ulkopuolinen asiantuntija on hyvä herättäjä.

- Monet yrittäjät tekevät myös pitkää päivää: on stressiä, väsymystä, nukutaan huonosti. Se näkyy mm. korkeana verenpaineena ja ylipainona, kun ei ole aikaa huolehtia itsestään ja noudattaa terveitä elintapoja – syödään mitä sattuu ja käytetään turhan paljon alkoholia rentoutumiseen, joka sitten pahentaa unihäiriöitä ja jo ennestäänkin olevaa väsymystä, kuvailee Naumanen pienyrittäjän tyypillisiä ongelmia.

- Paljon löytyy pientä ja isompaakin kremppaa: esimerkiksi niska-hartia –vaivoja, kun ei ole tehty työpisteen säätöjä ja työasento on huono. Monet yrittäjät ovat olleet kiitollisia siitä, että joku ulkopuolinen tulee ja muistuttaa näistä asioista. Monelle on löytynyt konkreettista apua ja ratkaisuja, jotka ovat vähentäneet ergonomista kuormitusta. Ratkaisut eivät usein vaadi edes rahaa.

Paula Naumasen käymissä keskusteluissa on käyty läpi hyvin kokonaisvaltaisesti yrittäjien terveystottumuksia ja elämäntapoja, jopa parisuhdeasioita myöten. Lisäksi on neuvottu suojautumista mm. kemiallisilta terveyshaitoilta, korjattu työergonomiaa mm. näyttöpäätetyössä, pohdittu työtilaratkaisuja ja jopa ideoitu eri vaihtoehtoja virkistämään lama-ajan yritystoimintaa.

- Kyllä pienyrittäjät kaipaavat tukea näissä asioissa. Kukaan ei ole sanonut minulle, että keskustelu olisi ollut turhaa, päinvastoin. Ääneen ajattelu on kirkastanut ajatuksia ja pysäyttänyt miettimään omaa henkilökohtaista tilannetta.

Hankkeesta on aikanaan tulossa yhteenveto, mutta sen lisäksi myös jokainen tutkittava – niin yrittäjä kuin työntekijätkin - saavat kirjallisen palautteen omasta henkilökohtaisesta tilanteestaan. Siinä on myös konkreettisia ohjeita jatkoa varten.

- Ensi vuoden puolella otamme yhteyttä hankkeessa mukana oleviin yrityksiin uudelleen ja tiedustelemme, miten asiat ovat lähteneet kehittymään, lupaa Naumanen. –ap.


Paula Naumanen virkistyy työpäivän jälkeen itse iltakävelyllä. Turussa käydessä jokiranta on tullut tutuksi.


Julkaistu 07/2009        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa