Vakuutusmeklarit huolissaan toimeentulostaan
Eduskunnan käsittelyssä oleva esitys uudeksi vakuutusmeklarilaiksi huolestuttaa alan yrittäjiä. Uuden lain mukaan meklarit eivät enää saisi ottaa vakuutusyhtiöiltä palkkioita välittämistään tuotteista mikä merkitsisi kilpailun vääristymistä vakuutusyhtiöiden omien asiamiesten eduksi. Lakiesityksen taustalla nähdään pelko Yhdysvalloissa paljastuneen palkkiokeinottelun mahdollisuudesta myös Suomessa.
- Kun asiakkaalle kerrotaan tuotteen todelliset kustannukset, asiassa ei ole mitään epäselvää Mika Hellsten Finanssiaura Ky:stä sanoo.
Keskustelu palkkioista vääristää palveluprosessin
Mikäli lakiesitys toteutuu, se tulee käytännössä lopettamaan henkivakuutusten myynnin vakuutusmeklareiden kautta. Laki puuttuu myös henkivakuutusten verokohteluun: esityksen mukaan asiakas ei saisi vähentää verotuksessa meklaripalkkiota, kun taas vakuutusasiamiehelle maksetut palkkiot olisivat vähennyskelpoisia.
- Vakuutustuotteessa kulurakenteet ovat monimutkaisia riippumatta siitä, mikä meklarin palkkio on. Vertailussa tulee selvittää tuotteiden kokonaiskustannukset ja tuotteen kautta saatavat edut. Jos nämä keskustelut menevät liian monimutkaisiksi, niin asiakkaat tietysti ostavat sieltä, mistä helpoimmin saavat. Lakiehdotuksessa on hyvääkin, se esimerkiksi edellyttää kirjallisen dokumentin tekemistä tarjouskilpailusta. Tähän asti tällaista ei ole ollut, Hellsten toteaa. Hän arvelee, että uudistuksen jälkeen meklarien välittämien sopimusten määrä tulee vähenemään kun meklarille syntyvät suuret vastuut muodostavat välittämisestä liian suuren riskin, ilman vastiketta.
- Uudistuksella tähdätään asiamiestoiminnan kasvattamiseen. Vakuutusalalla saisi päinvastoin olla lisää kilpailua Suomessa. Nykyinen laki olisi aivan riittävä, jos siihen lisättäisiin maininta kirjallisesta dokumentista, Hellsten sanoo.
Vakuutusmeklareita koskevan uuden lain piti tulla voimaan jo tämän vuoden alusta. Eduskunnan talousvaliokunnan esitysruuhkan takia lakiesitys saataneen eduskunnan päätettäväksi maaliskuussa. Laki on osa EU-direktiivin harmonisointia, jonka piti olla valmis tammikuun puolivälissä.
-pv