Pia on huolissaan ravintola-alan tulevaisuudesta
Turun ensimmäinen kebab-ravintola, Woti-kebab, avattiin 1985. Ravintolassa soi turkkilainen musiikki ja rekvisiitta oli varsin itämaista, mutta yritys oli silti supisuomalainen. Woti on yhtä kuin Voitto Uljas Ahlroth, nykyisen omistajan, Pia Lehtolan isä. Opettajana työskennellyt isäpappa ei edes jättänyt vakityötään vaan teki kahta työpäivää vuosikaudet. Vaimo ja tyttäret olivat apuna joten yrittäjän arki ei mitenkään yllättänyt Piaa, kun hän kolme vuotta sitten osti yrityksen sisareltaan.
- Olen aina halunnut olla yrittäjä ja mietin muitakin aloja kuin ravintola-alaa. Tämä oli kuitenkin perheen yritys ja kun sisareni perhe halusi luopua siitä, kaupat tehtiin, Pia kertoo.
Woti´s työllistää kolme täysipäiväistä ja kahdeksan osa-aikaista työntekijää. Toimipisteitä on kolme. Viime vuosina saman alan yrityksiä on tullut Turkuunkin paljon ja kilpailu on todella kovaa.
- Tulevaisuus huolestuttaa. Kilpailu ei valitettavasti ole reilua. Jokainen rehellinen yrittäjä osaa laskea, mitä esimerkiksi työntekijä maksaa, kun velvoitteet hoidetaan asianmukaisesti. Kuitenkin Turussakin on kebabravintoloita, joiden tiskin takana on useita kokopäiväisiä työntekijöitä ja silti tuotteita myydään halvemmalla kuin mihin esimerkiksi me pystymme. Tämä vääristää asiakkaiden hintamielikuvaa ja tekee ennen pitkää asiallisen yrittämisen mahdottomaksi. Joskus tuntuu, että Suomessa laki ei Yrittäjyys todellakaan ole kaikille sama, Pia sanoo.
Yrittäjyys merkitsi rajua elämänmuutosta
Kolme vuotta sitten tehdyn yritysoston myötä Pia Lehtolan elämä muuttui dramaattisesti. Lehtolan perhe oli asunut muutaman vuoden Puolassa Pian miehen työn vuoksi ja siellä tuleva yrittäjä oli työskennellyt kotiäitinä. Nyt äiti on Lehtolan perheessä harvemmin kotona ja varsinkin sunnuntaisin ja pyhäpäivinä Pia on varmasti töissä.
- Tämän kokoisessa yrityksessä yrittäjän on itse tehtävä niin paljon kuin mahdollista. Varsinkin kalliit sunnuntaipäivät on pakkokin tehdä itse. Eikä siinä ole kyse yrittäjän ahneudesta vaan siitä, että muuhun ei ole varaa. Mekin uusimme kaikki laitteet ja remontoimme tiloja, kaikki liikenevä raha on laitettu siihen, Pia kertoo.
Epäterve kilpailu, kalliit työvoimakustannukset sivukuluineen ja pitkät työpäivät ovat saaneet Pian silloin tällöin miettimään, onko tässä kaikessa mitään järkeä?
- Kyllä minä silti uskon tulevaisuuteen ja haluan olla yrittäjä. Mutta se on pakko sanoa, että kovin vaikeaksi pienten yritysten työllistäminen on tehty ja silti puhutaan, että juuri meidän pitäisi nyt työllistää ne satatuhatta.
[202_keb.jpg]
![]() |
Pia Lehtola Kauppahallin myyntipisteess?. Osa tuotteista, muun muassa kastikkeet, falafelit ja marinoidut valkosipulinkynnet valmistetaan edelleen itse alusta loppuun omien reseptien mukaan. |
-pv