Lahja vai kauppa – vai jotain siltä väliltä?
- Omistajanvaihdosta kannattaa lähteä suunnittelemaan hyvissä ajoin – myös verotusmielessä. Silloin ehtii ottaa huomioon ja harkitsemaan rauhassa kaikki mahdollisuudet, muistuttaa johtava veroasiantuntija Martti Henttula Lounais-Suomen verovirastosta.
- Nämä asiat ovat monimutkaisia ja yrityksen omistajanvaihdoksen voi myös toteuttaa monella tavalla: normaalilla kaupalla, lahjoituksena tai lahjanluontoisena kauppana. Kuolemantapauksen johdosta yritys voi siirtyä myös perintönä, Henttula luettelee.
Näissä eri tilanteissa verotus kohdistuu omistajanvaihdoksen osapuoliin eri tavoin.
- Luopuja saattaa haluta myydä yrityksen jatkajalle halvemmalla kuin käyvästä arvosta – eli käytännössä lahjoittaa osan yrityksen arvosta. Tällöin on voimassa sääntö, että jos kaupasta saatu vastike on yli puolet yrityksen käyvästä arvosta, luovutuksesta ei mene lainkaan lahjaveroa.
- Jos taas vastike on tätä pienempi, käyvän arvon ja vastikkeen välinen erotus katsotaan veronalaiseksi lahjaksi, Martti Henttula kertoo.
Sukupolvenvaihdostilanteissa verohuojennus voi siis olla lähes 50 prosenttia kauppahinnasta. Se voi olla jo suurikin rahallinen hyöty ja sillä voidaan osaltaan varmistaa yritystoiminnan elinkelpoisuus myös tulevaisuudessa. Kyseinen sääntö koskee myös muita kuin lähisukulaisten kesken tehtyjä kauppoja.
Sukupolvenvaihdostilanteissa myös myyjän verotus kevenee. Tavallisesti yrityskaupassa myyjä joutuu maksamaan luovutusvoittoveroa, jota hän maksaa yritysomaisuutensa arvonnoususta eli omaisuuden nykyisen arvon ja alkuperäisen hankintahinnan erotuksesta.
- Tietyin edellytyksin myyjä voi vapautua kokonaan luovutusvoittoveron maksamisesta, veroasiantuntija lohduttaa.
- Kannattaa käyttää asiantuntija-apua, että välttää kaikki sudenkuopat. Toki verottajakin neuvoo näissä asioissa, mutta se ei tietenkään voi mennä neuvoissaan kovin pitkälle. Asiantuntija-apu on usein pieni kustannus, jolla voi säästää pitkän pennin, Martti Henttula painottaa. –ap.
![]() |
Jos omistajanvaihdoksen ajattelu ei juuri nyt innosta, Martti Henttula kehottaa tekemään ainakin testamentin. – Testamenttia voi tarvittaessa myöhemmin muuttaa, jos tilanne muuttuu. |