Kiireetön syöminen mukavassa seurassa tekee hyvää
Hyvän ruoan syöminen kaikessa rauhassa on arkipäivän ylellisyyttä. Keittiössä puuhastelu voi olla rentouttavaa, mutta joskus on hauska mennä myös valmiiseen pöytään. Tampereelta Turkuun muuttaneet ravintoloitsijat Sanna ja Monte Dahl haluavat omalta osaltaan edistää hitaan syömisen, slow-foodin aatetta. He avasivat kesällä Turun Martinmäkeen ranskalaistyyppisen Le Porc –ravintolan.
– Slow food ei tarkoita sitä, että asiakas joutuisi odottelemaan annostaan pitkään, Sanna Dahl nauraa. Turun Slow food –yhdistykseen liittynyt Sanna puhuu yksinkertaisen, puhtaan ruoan puolesta. Perustana ovat mahdollisimman hyvät raaka-aineet, joita käsitellään vain vähän. Raaka-aineiden valinnassa otetaan huomioon myös ympäristöseikat.
– Lentotomaatti voi joskus olla ekologisempi ja paremman makuinen vaihtoehto kuin kasvihuoneessa kasvanut lajitoveri, hän sanoo.
Miellyttävään ruokahetkeen kuuluu kiireetön seurustelu pöytäseurueen kesken. Sanna Dahl toivoisi keskieurooppalaisempaa keskustelukulttuuria Suomeen eikä pidä leikkipaikkoja tarpeellisina ravintoloissa.
– Lapsetkin olisi hyvä totuttaa siihen, että ravintolaan mennään syömään yhdessä eikä leikkimään. Meillä ei ole leikkipaikkaa ja lapset kyllä jaksavat istua, kunhan heillä on jotain lautasellaan.
Turkuun muutto merkitsi ravintoloitsijaparille myös liikeidean uudelleen muotoilua. Tampereella Dahlit pitivät Hella & Huone – nimistä ravintolaa.
- Se oli sellainen ”hiiviskelyravintola”. Turkuun halusimme vähän rennomman paikan, Sanna kertoo.
Yrittäjän kiireistä huolimatta Sanna Dahl haluaa varata joka päivä aikaa myös kotiruoan valmistamiseen. Illat hän pystyy useimmiten olemaan kotosalla perheen 5-vuotiaan tyttären kanssa. Omistajien lisäksi ravintolassa työskentelee kahdeksan ammattilaista. –pv.
![]() |
Sanna ja Monte Dahlin ravintolassa asiakkaat saavat syödä ja seurustella kaikessa rauhassa. Pääosassa on yksinkertainen, hyvin valmistettu ruoka. |