Kuljetusyritysten konkurssit lisääntyneet
Maantiekuljetusten tilanne on tällä hetkellä synkkä. Asiakasyritysten vaikeudet heijastuvat kuljetusyrittäjiin ja alan konkurssitahti on kiihtynyt.
– Nyt jokaisena työpäivänä yksi kuljetusalan yritys tekee konkurssin, Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Tero Siitonen kertoo.
Vielä puolitoista vuotta sitten kuljetusalalla painittiin aivan toisenlaisten ongelmien kanssa, silloin kärsittiin työvoima- ja kapasiteettipulaa. Nyt, kun asiat ovat kääntyneet päälaelleen, vaarana Siitosen mukaan on, että parempien aikojen tullen entiset ongelmat iskevät kaksin verroin pahempina.
– Jos yrityksiä päästetään nyt lopettamaan, niin samalla lopetetaan tuhansia työpaikkoja. Mistä otetaan kuljettajat ja kalusto sitten, kun nousukausi joskus väistämättä alkaa? Tämän vuoksi kotimaisten kuljetusyrittäjien suosiminen olisi nyt välttämätöntä, Siitonen painottaa. Kansainvälinen, osin epäterve kilpailu saatiin jonkunmoiseen kuriin kabotaasiliikennettä koskevalla lakimuutoksella. Sen mukaan ulkomainen kuljetusyritys, joka tuo Suomeen kansainvälisen lastin, saa viikon sisällä suorittaa enintään kolme maan sisäistä kuljetusta.
Kuljettajayrittäjien työaikaa koskevaan kiistaan saatiin ainakin väliaikainen voitto, kun EU:n kaavailema direktiivi torjuttiin EU-parlamentin valiokuntatason äänestyksessä. Esityksen mukaan kuljettajayrittäjät olisivat tulleet työaikalain piiriin, mikä käytännössä olisi rajoittanut yrittäjän kokonaistyöajan 48 tuntiin viikossa.
– Hankkeen kannattajat ovat esittäneet vailla totuuspohjaa olevia väitteitä yrittäjien ylipitkistä työrupeamista. Lainsäädäntö määrittelee jo nyt yrittäjien maksimi ajoajat sekä minimi lepoajat. Tätä kautta liikenneturvallisuusnäkökohdat on jo huomioitu lainsäädännössä. Asian valiokuntakäsittely on nyt alkanut uudelleen ja siitä päätetään lopullisesti ensi keväänä. Tästä voi tulla tärkeä ennakkotapaus, sillä jos kuljetusalalle säädetään yrittäjien työaikalaki, se voidaan pian levittää muillekin aloille, Siitonen sanoo.