Laitilan Kievarista vuoden Yrittäjä
Hanna ja Markku Mäki-Jouppila olivat työtovereita Laitilan Kantaravintolassa 1980-luvun lopussa. Sittemmin työpaikka tuli myyntiin ja Mäki-Jouppilat päättivät ostaa sen. Laitilan Kievari aloitti toimintansa 1991. Marraskuussa Mäki-Jouppilat ottavat vastaan Laitilan vuoden 2009 Yrittäjäpalkinnon.
Laitilan keskustan katukuvassa kievari vaikuttaa pienemmältä kuin on. Sisältä löytyy kahvila, kaksi ravintolaa, juhla- ja kokoustiloja, pubi, sauna- ja uima-allasosasto sekä 20 kaunista hotellihuonetta. Alkujaan huoneita oli vain kahdeksan.
– Olemme tehneet paljon laajennuksia ja remontteja, Markku Mäki-Jouppila kertoo. Viimeinen laajennus tehtiin 2005, jolloin saatiin uusia hotellihuoneita. Alakerran ravintola rakennettiin entiseen talonmiehen asuntoon 2001 ja samassa yhteydessä uusittiin vastaanottotilat. Viime vuonna ryhdyttiin aivan erilliseen urakkaan, kun Mäki-Jouppilat ostivat kirkon vieressä sijaitsevan vanhan kunnantalon ja remontoivat siihen hostelin ja juhla- ja kokoustiloja.
Laitilan Kievari työllistää omistajiensa lisäksi 11 työntekijää, joista osa työskentelee osa-aikaisesti. Ravintola on auki viikonloppuisin aamuneljään. Perjantaisin ja lauantaisin soitetaan elävää musiikkia.
– Ohjelmatoimisto välittää meille esiintyjät. Se ei välttämättä aina ole kannattavaa, mutta olemme päättäneet, että niin kauan kuin se ei tuota tappiota, jatkamme.
Kulunut vuosi on ollut hyvä
Päivisin kievari on suosittu lounaspaikka. Markku Mäki-Jouppila kertoo, että ruoka halutaan pitää kotiruokatyyppisenä, eikä puolivalmisteita käytetä juuri lainkaan.
– Ainoastaan joku kastike voi olla puolivalmiste, muuten kaikki tehdään itse. Lounas onkin yksi kievarin liiketoiminnan kivijaloista. Toinen on hotelli, jonka täyttöaste on keskimäärin yli 40 %.
– Majoitamme paljon esimerkiksi Olkiluodon voimalatyömaalla käyviä ja muita matkatyöläisiä.
Kulunut vuosi on ollut taantumasta huolimatta hyvä. Liikevaihto on kasvanut viime vuodesta ja Markku Mäki-Jouppila uskoo, että kehitys jatkuu samanlaisena vuoden loppuun.
– Olemme parhaillaan uusimassa kassalaitteitamme ja kehittämässä ohjelmistoja. Tarkoitus on, että saamme hotellin nettivarausjärjestelmän toimimaan ensi vuoden alusta. Toinen tavoitteemme on siirtyä paperittoman laskutuksen. Monet isommat asiakkaamme alkavat jo vaatia sitä.
Mäki-Jouppiloiden lähes 20 vuotta kestänyt ura hotelli-ravintolayrittäjinä on ollut täynnä työtä. Alkuvuosina he eivät pitäneet vapaata juuri koskaan. Hanna Mäki-Jouppila muistaa, miten he aikoinaan lähtivät harvinaiselle kesäretkelle kylpylään, kun perheen tytär oli saanut vanhemmat heltymään.
– Tyttö sanoi, että kun kaikki muutkin menevät. Niinpä mekin sitten menimme ja kun istuimme Markun kanssa siellä hotellissa sohvalle, nukahdimme molemmat.
Nykyään Mäki-Jouppilat pitävät vapaapäiviä säännöllisesti.
– Henkilökuntaa on saanut oikein hyvin. Varsinkin viikonloppuvuoroihin saa helposti opiskelijoita
![]() |
Hanna ja Markku Mäki-Jouppila ovat määrätietoisesti kehittäneet ravintola- ja majoitustoimintaa Laitilan keskustassa jo 20 vuotta. |