Tietotekniikan tohtorit päätyvät vain harvoin yritysten palvelukseen
Turku Centre for Computer Science eli TUCS on Turun yliopistojen ja kauppakorkeakoulun yhteinen, korkeampaa tietoteknistä opetusta tarjoava yksikkö. TUCSin maisteriohjelmiin osallistuu tällä hetkellä noin 2000 opiskelijaa. Tohtorin tutkintoa tavoittelevat voivat pyrkiä yksikön "tohtorikouluun", jonne hyväksytään noin 25% hakeneista. Sadasta tohtorikoululaisesta noin 2/3 nauttii säännöllistä palkkaa, jolla turvataan opintojen tehokas loppuun saattaminen. Palkkarahat tulevat opetusministeriöltä, Akatemialta, TEKESistä ja suurilta varsinaissuomalaisilta kunnilta. Suorituksia myös edellytetään ja jos opiskelu ei etene toivotulla tavalla, palkanmaksu loppuu. Keskeyttäminen on kuitenkin melko harvinaista ja useimmat saavat tohtorinhattunsa neljässä-viidessä vuodessa, TUCSin johtaja, professori Timo Järvi kertoo. Vuonna 2004 TUCS-tohtoreita valmistui peräti 12. Suurin osa tietoteknisen alan tohtoreista jatkaa akateemisella uralla joko Suomessa tai ulkomailla. Vain muutamat sijoittuvat yritysten palvelukseen.
- Tämä on epäkohta, joskaan ei mikään suuri ongelma, Järvi sanoo. Tohtoriopiskelijoista vain harva haaveilee elinkeinoelämän palvelukseen pääsystä saati oman yrityksen perustamisesta. Osittain tämä johtuu akateemisesta maailmasta puuttuvasta yrittäjyysopetuksesta, osittain tutkijan uran kiehtovuudesta.
- Tutkija tottuu tiettyyn vapauteen ja sitä ei ole helppo vaihtaa tarkasti säänneltyyn työelämään. Toiselta puolen yrityksissä ei välttämättä edes tiedetä, miten TUCSia tai täältä valmistuvia asiantuntijoita voisi hyödyntää. Mehän voimme täällä esimerkiksi tutkia ja ratkaista yritysten tietoteknisiä ongelmia, vieläpä melko edullisesti, Järvi sanoo.
Rahoitus ja asenteet yrittäjyyden esteinä
Tohtorintutkintoon suhtaudutaan Suomessa vielä kovin juhlallisesti, vaikka tohtoreita valmistuu joka vuosi toistatuhatta. Yrityksissä tohtorin tittelillä varustettuja työntekijöitä on ani harvoin eikä tohtorius aina ole edes eduksi työnhakutilanteessa.
- Tohtoreita pidetään vain kapean alan osaajina ja muutenkin vähän arkipäivästä vieraantuneina. Todellisuudessa tohtoriuden edellyttämä tutkimustyö on voinut olla hyvinkin käytännönläheistä ja laaja-alaista.
Oman yrityksen perustaneet TUCS-tohtorit voidaan laskea yhden käden sormilla. Yrittäjyyden esteinä ovat asenteiden ja tiedon puutteen lisäksi myös rahoituksen saatavuus. Jos yritysideaan ei alussa usko kukaan muu kuin keksijä itse, rahoituksen saaminen voi olla mahdotonta.
- Yrittäjyyttä halutaan kuitenkin edistää myös täällä. Joulun alla kävimme neuvotteluja Kauppakorkeakoulun kanssa siitä, että joitakin kauppakorkean yrittäjyyskursseja voitaisiin räätälöidä TUCSiin, Timo Järvi kertoo.
[209_tiede.JPG]
Pk-yritykset voisivat hy?dynt?? nykyist? enemm?n TUCSin valmiuksia ratkaista yritysten tietoteknisi? ongelmia, professori Timo J?rvi sanoo. |
-pv