SY kyseenalaistaa hankintojen keskittämisen
Isot volyymit eivät välttämättä johda hyvään lopputulokseen kuntien hankinnoissa, Suomen Yrittäjien kehittämispäällikkö Janne Pesonen sanoo.
– Vimmainen keskittäminen johtaa siihen, että tarjoajia on hyvin vähän. Se lisää myös ulkomaisten yritysten kiinnostusta Suomen markkinoihin.
Erityisesti kuntien hankintaosaamisessa olisi Pesosen mielestä parantamisen varaa. Jäykkiä ja luutuneita virkakoneistoja olisi syytä päivittää ja markkinatuntemusta lisätä.
– Mitä pienempi kunta, sitä heikompaa osaaminen tuntuu olevan.
Hankintalaki asettaa rajat hankintatoimelle ja tämä ymmärretään puolin ja toisin. Yrittäjien puolelta tulee jonkin verran ihmettelyä siitä, miksi paikallisia yrityksiä ei voida asettaa hankinnoissa etusijalle.
– Silloin keskustelu on lähtenyt väärille urille. Yrittäjyyteen ei kuulu kenenkään suosiminen vaan se, että kaikille annetaan tasapuoliset mahdollisuudet, Pesonen toteaa.
Pienten yritysten mahdollisuuksia tarjouskilpailuissa voitaisiin edistää osahankinnoilla. Isommissa kaupungeissa ja kuntien yhteishankinnoissa määrät voivat kasvaa niin suuriksi, että isoillakin toimittajilla voi olla vaikeuksia selvitä niistä.
Turun seudun hankintatoimelle Pesonen antaa kehuja, vaikka täälläkin on siirrytty kohti kuntien hankintayhteistyötä.
– Turussa on yrittäjäkenttää kuunneltu herkällä korvalla ja pyritty aitoon vuoropuheluun. Turun Yrittäjien ja Varsinais-Suomen Yrittäjien hankinta-asiamiesprojekti on hatunnoston arvoinen; seuraamme sitä mielenkiinnolla ja kun siinä päästään pitemmälle, nostamme sen esimerkiksi hyvien käytäntöjen joukkoon, Pesonen sanoo.
![]() |
Koululaiset tuskin miettivät, mistä kirjat ja välipalat on hankittu, kunhan ne vain ovat käytettävissä silloin kun tarvitaan. Hankintakuviot jäävät virkamiesten ja yritysten selvitettäviksi. |