Eräopas tasoittaa tietä luontoon
Kansa haluaa luontoon, mutta siististi ja helposti. Eräruokaa on mukava mutustaa kun sen on valmistanut joku toinen. Soitetaan eräoppaalle!
Mynämäelle liesikotansa pystyttäneen Jarmo Rakkolaisen JR Eräpalvelut on toiminut vuodesta 2000. Säästä riippuen sesonkiajat ovat huhtikuusta juhannukseen ja elokuusta jopa marraskuuhun.
- Näin hienoa talvea olisi voinut myydä, mutta eipä edeltä käsin arvannut, Rakkolainen harmittelee.
Toisaalta sesonkeja ei ole tarvinnut juuri myydä, vaan tieto on kulkenut asiakkaalta toiselle. Rakkolainen on tottunut virkistyspäivien, illanistujaisten, polttareiden ja muiden erilaisten juhlatilaisuuksien organisoija. Ohjelma ja ruokailu rakennetaan toiveiden mukaan.
Melonta on kesäaktiviteettien suosikki sekä edullinen ja ekologinen liikuntamuoto. Moni ihastuu uuteen näkövinkkeliin liki veden tasalla. Ulkona yöpyminen pakkasella on turvallista extremeä eräoppaan kanssa, ja luonnonjäällä kävely tai hiihto saa ulkomaalaiset hihkumaan riemusta.
- Me Pohjolassa emme ymmärrä, mikä rikkaus meitä ympäröi. Sitä paitsi luonto myy hyvin. Moni haluaa paeta edes hetkeksi kiireen keskeltä.
Erä- ja muinaisruokataitojen lisäksi Rakkolaisella on valttina keliaakikolle soveltuvat ateriat.
- Itse keliakiaa sairastavana tiedän tarkkaan, mitä voi syödä. Parasta on, että sama ateria soveltuu kaikille, jos niin halutaan.
Maakunnan mahdollisuudet erämatkailussa ovat miehen mielestä ylenkatsotut.
- Meiltä löytyy erämaata, Koskeljärvi on loistava melontakohde erämaajärvenä, ja Vaskijärven luonnonpuistosta löytyy hyviä, selkeitä patikkareittejä, Rakkolainen mainitsee esimerkkejä.
![]() |
Jarmo Rakkolainen on rakentanut liesikodan, eräänlaisen savutuvan, jossa voi viettää aikaa, ruokailla ja yöpyä. Tulisija mukailee vanhaa viikinkimallia. |
![]() |
Jarmo Rakkolainen kurkkaa Lintukodosta. Se on katetun laavun tapainen, yöpymiseen soveltuva rakennus. |