Hyvän ravintola ei tyydytä ainoastaan nälkää
Ravintolaruokailu ei ole niin harvinaista herkkua kuin ennen vanhaan. Vaihtoehtoja on paljon. Jos kaipaat muutakin kuin pikaista vatsantäytettä, kuinka valitset ravintolan?
Suomen tämän hetken vanhimman kasvisravintolan, salolaisen Krassin yrittäjä Seija Saarisen mielestä ruuanlaitto on liki ihaninta elämässä. Kasvis- ja kalaherkut tehdään alusta loppuun itse. Myös kastikkeet?
- Tietysti! Saarinen vastaa.
Krassin väki kuorii perunat ja juurekset itse. Edes puolivalmisteita ei käytetä.
Saarinen uskoo rakkaudella tehdyn ruuan lisäksi viihtyisään miljööseen ja kauniiseen kattaukseen. Hymy on aina ilmainen, eikä musiikin tarvitse pauhata.
- Asiakasta ei voi huijata. Vaikka palvelu olisi hyvää, mutta ruoka huonoa, asiakas muistaa sen, Saarinen toteaa.
Tunnelmapaloja
Turun Enkeliravintolan seinillä lukee muun muassa ” Anna sydämesi laulaa.” ja ”Carpe diem!”. Värikäs, taidetta esittelevä ravintola ruokkii näköaistia. Ravintolapäällikkö Ritva Lappalainen korostaa ravintolakäynnin olevan kokonaisuus.
- Tavoite on selkeä. Noudatamme omaa linjaa, mutta seuraamme, mitä ympärillä tapahtuu, Lappalainen kuvailee.
Keittiöpäällikkö Katja Nurmio luottaa ammattitaitoon ja tasalaatuisiin raaka-aineisiin. Myös Enkeliravintolassa kaikki tehdään alusta alkaen itse.
- Kun antautuu työlleen ja keskittyy, laadukkaista raaka-aineista valmistuu hyvää ruokaa. Tämä pätee kaikkeen tekemiseen. Asiakas aistii, millä tunteella ateria on valmistettu, Nurmio kertoo.
Asiakas lähtee tyytyväisenä kun kokonaisuus on ollut toimiva. Silloin henkilökunta on onnistunut. Taloudellinen ajattelu on tärkeää, mutta se ei saa näkyä asiakkaalle negatiivisesti.
- Hinnoittelun on toimittava ja tuotteen on oltava kilpailukykyinen. Hyvässä ravintolassa on riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa, ja hyvä sijainti houkuttelee tarpeeksi asiakkaita. Rakkaudella tehty ruoka maistuu. Kokonaisuuden mikään osa-alue ei saa ontua, Lappalainen pohtii.
![]() |
Ravintolapäällikkö Ritva Lappalainen ja keittiöpäällikkö Katja Nurmio Enkeliravintolasta uskovat oman innon ja antaumuksen maistuvan ruuassa ja näkyvän viihtyisässä miljöössä. |