Isännöinti muuttuu vaatimustason noustessa

Osaavista isännöitsijöistä alkaa olla kohta pula. Alalla toimivien eläköityminen ja samanaikainen osaamisen vaatimustason nousu ovat luoneet tilanteen, jossa ammattitutkinnolle on suuri kysyntä. Ja vaikka laki ei vielä edellytä, että isännöitsijällä pitää olla alan koulutus, asiakkaat kyllä osaavat jo sitä vaatia.

- Isännöinnin ammattitutkinto myös uudistui viime keväänä. Opiskelija voi nyt valita tutkinnon rakenteen oman osaamisalansa – asunto-osakeyhtiön, vuokratalon tai kiinteistön teknisten palveluiden – mukaan, kertoo Turun aikuiskoulutuskeskuksen isännöinnin vastuukouluttaja Sirpa Otsola.

- Nyt tutkinnon pystyy suorittamaan omassa toimintaympäristössään. Aikaisemmin tutkinnossa edellytettiin aina asunto-osakeyhtiön isännöimistä, mikä oli hankalaa sellaisille tutkinnon suorittajille, joiden isännöintikohteet olivat pääasiassa liikekiinteistöjä tai vuokrakohteita, Otsola sanoo.

Tutkinto toteutetaan oppisopimuskoulutuksena alan yrityksissä. Opiskelijat ovat joko ammatissa jo toimivia, jotka haluavat virallisen ammattitutkinnon tai uusia alalle tulijoita. Turun AKK edellyttää, että opiskelijoilla on joko harjoittelu- tai työpaikka alalta.

- Osaaminen on voitava osoittaa oikeissa työtehtävissä, Otsola muistuttaa.

Lähiopetuspäivät on sijoiteltu niin, että koulutuksen kokonaiskesto on noin puolitoista vuotta. Nopeamminkin se on mahdollisuus suorittaa, jos niin halutaan. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään oma aikataulu, jonka mukaan opiskelussa edetään.

Uuteen työhön koulutuksen kautta

Raisiolaisen Isännöintipalvelu Alitalo & Lehtiö Oy:n osakas Tiina Mård on alanvaihtaja, joka 24 vuotta laivoilla työskenneltyään joutui terveydellisistä syistä etsimään itselleen uuden ammatin. Vuonna 2006 hän suoritti isännöitsijän ammattitutkinnon Turun AKK:ssa.

- Olin pelännyt että työllistynkö enää, kun ikääkin jo oli. Mutta tutustuinkin kurssilla Henry Lehtiöön, ja hän houkutteli minut mukaan yritykseen, jonka oli jo silloin perustanut Alitalon kanssa.

Mårdin mukaan suuri merkitys opiskelussa AKK:ssa oli sillä, että kurssilaiset olivat niin erilaisissa tilanteissa – oli aivan uusia alalle tulijoita kuin myös alan vanhoja konkareita.

- Meillä oli todella mielekkäitä keskusteluita. Sellaista tietoa ei saa mistään kirjoista.

Tällä hetkellä Tiina Mård toimii myös AKK:ssa isännöinnin näyttötutkinnon työelämäarvioijana.

- Opin sillä tavalla itsekin koko ajan uutta. Tällä alalla ei voi koskaan olla ihan valmis – muun muassa lainsäädäntö tuo lisää vaatimuksia. Esimerkiksi 1.7. astuu voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki teettää meille jo nyt paljon lisätyötä.

Uusi laki velvoittaa muun muassa seuraamaan rakennusten kuntoa ihan toisella tavalla kuin tähän asti. Myös nyt meneillään oleva korjaustrendi vaatii isännöitsijältä erityisosaamista.

- Isännöitsijän ei kuitenkaan itse tarvitse olla moniosaaja vaan hänen täytyy osata käyttää muiden palveluita, Tiina Mård huomauttaa.


Kiinteistönhuoltaja Kai Suovanen RTK-Palvelusta on yksi monista Tiina Mårdin yhteistyökumppaneista.

–ap

Julkaistu 03/2010        

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa