Yrityskauppojen osapuolet ovat tavallisia ihmisiä
Yksi yrityskauppoja koskevista suurista harhaluuloista on se, että vain rikkaat voivat ostaa yrityksen. Jos sekä myyjät että ostajat tietäisivät, että suurin osa yrityskaupoista edellyttää täyttä ulkopuolista rahoitusta, yhä useampi valmis yritys löytäisi uuden omistajan.
– Yrityskaupan osapuolet ovat useimmiten asialla ensimmäistä kertaa. Koska kaupanteko edellyttää tiukkaa salassapitoa, ulkopuoliset eivät saa tietoja sen yksityiskohdista, Pekka Manelius selvittää syitä, joiden takia harhaluuloille jää elintilaa. Manelius omistaa yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin erikoistuneen Financial Solutions Oy:n joka toimii läheisessä yhteistyössä Asianajotoimisto Heikkilä & Co. Oy:n kanssa.
Yrityskauppamarkkinoilla on kahdenlaisia toimijoita. Toiset toimivat enemmän välittäjinä ja esimerkiksi myynnissä olevat kohteet ovat tiettyyn rajaan asti kenen tahansa nähtävillä.
– Valtaosa maailman yrityskaupoista tehdään kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa: yritykset eivät halua, että tieto myynnistä pääsee julkisuuteen ennen aikojaan. Tällä halutaan suojella henkilökuntaa ja asiakkaita turhalta epätietoisuudelta.
Maneliuksen hoitamissa yrityskaupoissa asiakkaina on yrityksiä, joiden liikevaihto lähtee noin miljoonasta eurosta ylöspäin. Välittäjän tehtävänä on kartoittaa mahdollisia ostajia ja tehdä tiedusteluja ostohaluista. Lisäksi välittäjä on mukana valmistelemassa yritystä myyntikuntoon, hoitamassa arvonmääritystä ja hoitamassa sekä kauppa- että rahoitusneuvotteluja.
– Sopiva ostaja saattaa usein löytyä yrityksen henkilökunnasta. Pitkäaikainen työntekijä voi joskus olla paremmin perillä yrityksen asioista kuin omistaja itse, Manelius huomauttaa.
Ei ruuhkaa markkinoille
– Myyntikohteista on pulaa. Taantuma lisää yrityksen omistamisesta kiinnostuneiden määrää, sillä pienen yrityksen pyörittäminen voi monta kertaa olla varmempaa kuin epävarmassa työpaikassa jatkaminen Muutaman sadantuhannen euron hintaiset yritykset ovat kysytyimpiä, Suomen yrityskaupat Oy:n toimitusjohtaja Juha Rantanen kertoo.
yrittäjän ikääntyminen on tavallisimpia syitä yrityksen myymiseen. Rantanen ei silti povaa ylitarjontaa markkinoille, vaikka lähivuosina suuri osa yrittäjistä saavuttaakin eläkeiän.
– 50-60 prosenttia yrityksistä ovat toiminimiyrittäjiä ja toiminimet eivät juuri koskaan tule myyntiin.
![]() |
Ostamalla valmiin yrityksen säästyy perustamisen ja alkuaikojen hankaluuksilta. Omien varojen puute ei välttämättä ole este, Pekka Manelius kertoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi