Yhä useammat saatavat menevät perintään
Taantuma on kasvattanut perintätoimeksiantojen määrää ja huonontanut velallisten maksukykyä. Saatavien perintään kannattaakin ryhtyä ajoissa eikä jäädä odottamaan, että velallisen maksukyky huonontuu entisestään.
– Yrittäjä voi hoitaa maksumuistuttamisen itse tai siirtää saatavan perintätoimistolle, joka hoitaa asian jo muistutusvaiheesta lähtien, markkinointiassistentti Anne-Mari Finska Svea Perinnästä kertoo.
Perintä etenee huomautuspalvelusta aina jälkiperintään asti tapauksesta riippuen. Jokaiselle toimeksiantajalle räätälöidään oma perintäohjelma.
Perintätoimistojen hinnoittelu vaihtelee joten toimistojen vertailu kannattaa. Velallisen maksettaviksi jäävät perintälain mukaiset kulut.
Entä sitten, jos perintä ei tuota tulosta, velallinen ei maksa, vaikka kuinka perittäisiin?
– Perintä on tehokasta, koska sitä hoitavat ammattitaitoiset perintäkäsittelijät. Jos vapaaehtoinen perintä ei tehoa, niin tapauksesta riippuen saatava voidaan laittaa oikeudelliseen perintään. Jos tämäkään ei tehoa, saatava voidaan jättää jälkiperintään. Jälkiperintä valvoo, ettei saatava vanhene ja seuraa velallisen maksuvalmiuden kehittymistä, Finska kertoo.
Yrityksille markkinoidaan koko laskutuksen ulkoistamista. Kannattaisiko tämä?
– Yritys voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa ja saa samalla kustannussäästöjä. Laskutuspalvelun avulla asiakkaiden maksukäyttäytyminen paranee, mikä vaikuttaa kassan kiertoon. Myös saatavien rahoitus auttaa kassan kierron nopeutumiseen ja näin pääomaa vapautuu nopeammin yrityksen käyttöön.
–pv