Laatujärjestelmästä selkäranka lastenhuoltoon
Lastensuojelun sijaishuollon sekä oheis- ja erityispalveluita tuottavalle turkulaiselle CTM Oy:lle myönnettiin sosiaalialalla vielä harvinainen ISO 9001 sertifikaatti.
- Suomessa on tiettävästi vain kolmella yksityisellä lastensuojelupalveluita tuottavalla yrityksellä sertifioitu laatujärjestelmä. Yrityksissä on kylläkin laatukäsikirjoja, mutta käytäntö on tällä hetkellä hyvin kirjavaa, eikä perustu ulkopuoliseen valvontaan, toimitusjohtaja Tina Mäkelä toteaa.
CTM Oy:ssä prosessi lähti alkuun vuonna 2007, kun Mäkelä vei yrityksensä mukaan Varsinais-Suomen Yrittäjien projektiin, jonka tavoitteena oli pk-yritysten työhyvinvoinnin kehittäminen.
- Näin, että meidän jaksamisemme edellytys on nimenomaan laatu. Tutustuin projektin kautta tohtori Juha Vasoon, joka lähti vetämään meille kaksi vuotta kestänyttä laatutyötä.
- Se oli kova työ, mutta nyt en tiedä, miten me ennen olemme pystyneet olemaan ilman laatujärjestelmää. Kaikki on nyt niin selkeää ja systemaattista. Esimerkiksi raportointi, kaikki toimintamallit, yrityksen arvot ja eettiset periaatteet ovat samat kaikissa yksiköissä. Eri taloilla on omaa erikoisosaamistaan henkilökunnan koulutuksesta ja lasten iästä tai yksilöllisistä tarpeista riippuen, Mäkelä kertoo.
CTM Oy:llä on tällä hetkellä yhteensä yli 30 työntekijää hallinnossa ja kolmessa yksikössään: Hovilinna Mynämäellä isommille lapsille sekä Merilinna ja Myllylinna Kakskerrassa pienille lapsille.
Kaikki tietävät, miten toimitaan
Seitsemän lapsen Myllylinna on uusin yrityksen omista pienryhmäkodeista, jonka toiminta käynnistyi samaan aikaan kuin yrityksen laatutyökin.
- Olemme voineet toimia alusta asti laatukäsikirjan mukaan, mikä tuo työhön ryhtiä ja turvallisuutta, kiittää ÿksikön vastaava ohjaaja, sosionomi Anna-Kaisa Rintanen.
- Laatujärjestelmä on kaiken toiminnan selkäranka. Kaikki mitä eri yksiköissä tehdään, on aukikirjattu. Jokainen työntekijämme tietää, miten toimitaan eri tilanteissa, Mäkelä tiivistää.
- Lapsille se tarkoittaa tasa-arvoa: he saavat yhtä laadukasta hoitoa missä tahansa meidän yksiköistämme. Varsinaiselle hoitotyölle jää myös enemmän aikaa, kun arjen pyörittämiseen on selvät mallit, jonka mukaan toimitaan, Tina Mäkelä toteaa tyytyväisenä.
Inspecta Sertifiointi Oy:n suorittama auditointitapahtuma oli rankka kokemus.
- He tarkastivat esimerkiksi dokumentit kaikesta toiminnastamme aina palaverimuistioista lähtien. Kaikki piti voida todentaa. Samoin voitiin ottaa joku työntekijä yllätyshaastatteluun, jossa oli toimintakäytäntöjen lisäksi kerrottava muun muassa yrityksen arvoista ja visiosta.
Ulkopuolinen auditointi ei kuitenkaan jää tuohon yhteen kertaan, sillä sertifikaatti myönnetään aina vain määräajaksi. CTM:llekin auditointi on jokavuotinen tapahtuma, jossa keskitytään joka kerralla toiminnan eri painopisteisiin. Sertifikaatti seinällä on ansaittava, se ei ole itsestään selvyys.
- Työ on nyt tavoitteellista ja mitattavaa. Nyt meillä on selkeä vuosikello, jonka mukaan toiminta suunnitellaan, toimitusjohtaja iloitsee.
Laatujärjestelmä toimii myös yrityksen vision ja tulevaisuuden perustana.
- Yrityksen visiona on toteuttaa lastensuojelun katkeamaton palveluketju, jossa pystyisimme tarjoamaan lapselle hänen yksilöllisten ja muuttuvienkin tarpeidensa mukaisia palveluja koko hänen sijaishuoltonsa ajan. Lapsen hoitoon liittyvä erityisosaamisen tarve vaihtelee ja on haitallista, jos lapsi joutuu siirtymään pois tutusta ympäristöstä saadakseen tarvitsemaansa erityisosaamista, Tina Mäkelä sanoo.
![]() |
Tina Mäkelä ehtii joskus myös itse rakentamaan tyynyistä majaa Myllylinnan lasten kanssa. |
![]() |
Uunituore laatusertifikaatti on ylpeyden aihe Tina Mäkelälle ja Myllylinnan vastaavalle ohjaajalle Anna-Kaisa Rintaselle. |
–ap