Suoramarkkinointikielto ei aina tepsi
Yrittäjänedunvalvonta niminen palvelu hämmentää yrittäjiä. Se markkinoi erilaisia palvelukokonaisuuksia, joissa voi asettaa soittokieltoon esimerkiksi lehti- ja hakemistopalveluiden myyjiä.
Verkkosivujen mukaan palveluun sisältyy maksutonta lakineuvontaa näihin asioihin liittyen. Yrittäjänedunvalvonta nimistä palvelua tuottaa tamperelainen lakitoimisto Forive, jonka lakimies Heidi Wanamo on myös sen toimitusjohtaja.
Wanamo kertoo, että valtakirjat räätälöidään yrityskohtaisesti. Palvelusta otetaan yhteyttä yrittäjän tarpeettomiksi ja häiritseviksi kokemiin markkinoijiin ja ilmoitetaan suoramarkkinointikiellosta.
Mitä sitten tapahtuu, jos yritykseen otetaan kiellosta huolimatta yhteyttä? Wanamo vastaa, että ensin selvitetään, missä vaiheessa kielto on Yev:sta lähtenyt.
- Markkinoijien rekisteripäivitykset voivat viedä aikaa, Wanamo muistuttaa ja jatkaa, että valitettavasti paljon ei ole tehtävissä.
- Ketään ei voi kieltää ottamasta yhteyttä, mutta osaamme varoittaa yrittäjiä kyseisestä palveluntarjoajasta.
Wanamo vetoaa lakipykälään, mutta sen rikkomisesta ei ole ollut seuraamuksia.
- Kannattaa vedota eduskuntaan, Wanamo ehdottaa.
Raisiolaisen HAK Metalin toimitusjohtaja Kai Hakkarainen odottelee tuloksia kiinnostuneena:
- Hinta oli kohtuullinen, ja olen aivan kyllästynyt kymmeniin markkinointipuheluihin viikossa. Tuloksista en osaa vielä sanoa, sillä palvelu on ollut meillä vasta muutaman viikon.
Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula on saanut jonkin verran yhteydenottoja Yev:aa koskien. Palaute kertoo monen luulleen, että yhteydenotto on tullut Suomen Yrittäjistä.
- En tunne palvelua. Suomen Yrittäjillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä, Makkula painottaa.
Tietosuojavaltuutetun sivuilta löytyy opas suoramarkkinoinnista. Siinä todetaan muun muassa, että ” henkilötietolaki ja sähköisen viestinnän tietosuojalaki eivät säädä puhelinsoiton avulla oikeushenkilölle (esimerkiksi yritykselle) kohdistettavasta suoramarkkinoinnista”.
-a-ss