Energiantuotantoa yhä enemmän ympäristön ehdoilla

Yhteiskuntavastuuasiantuntija Minna Niemelä tuli 13 vuotta sitten Turku Energiaan tekemään yhtiön ensimmäistä ympäristöohjelmaa. Nyt työ on laajentunut, monipuolistunut ja vakiintunut yhdeksi tärkeimmistä osista konsernin toimintaa.

Enää Turku Energiassa ei puhuta ainoastaan ympäristövastuusta: nimi muutettiin yhteiskuntavastuuksi 2002. Toimintaa ohjaa sertifioitu ympäristöohjelma 14001 ja se jakaantuu neljään pääkohtaan.

– Tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasuja, vähentää ympäristöriskejä, lisätä sisäistä ja yhteistyökumppaneiden vastuuta ympäristöstä sekä lisätä energiatehokkuutta, Minna Niemelä kertoo.

Käytännössä vastuuajattelu ulottuu kaikkeen toimintaan: kun asentaja korjaa rikkoontunutta laitetta, hän osaa lajitella jätteet ohjeiden mukaan. Laajemmassa näkökulmassa ympäristövastuu tarkoittaa vaikkapa tavoitetta lisätä uusiutuvan energian käyttöä; vuonna 2020 puolet kaikesta kaukolämpöenergian hankinnasta tuotetaan uusiutuvien energialähteiden avulla. Nyt määrä on 32 prosenttia. Yksi askel tavoitetta kohti on saada työn alle Orikedolle suunniteltu toinen, puuhaketta polttava lämpökattila tai toisen lämpöpumpun asentaminen Kakolan lämpöpumppulaitokseen.

Säästövinkkejä jaksettava toistaa

– Ympäristöohjelma uusitaan kolmen vuoden välein. Neljä vuotta sitten aloitimme myös yhteistyökumppaniemme arvioinnit. Niiden avulla pyrimme kehittämään vastuullista yhteistyötä toimittajien kanssa, Niemelä sanoo.

Viestintä on tärkeä osa vastuullista yritystoimintaa ja sen määrää kasvatetaan koko ajan. Energiantuotannosta ja sen järkevästä käytöstä kerrotaan jo nyt useiden eri lehtien, infolehtisten ja nettisivujen kautta suurelle yleisölle. Omaa henkilökuntaa ja sidosryhmiä lähestytään lisäksi monipuolisten raporttien muodossa.

– Energiatehokkuussopimuksemme tavoitteisiin kuuluu muun muassa, että vuoteen 2016 mennessä asiakkaiden energian loppukäyttöä on saatava tehostettua 9 prosenttia. Jotta tähän päästään, tarvitaan todella tehokasta viestintää, Niemelä huomauttaa.

Turkulaisille Turku Energia on yhtä kuin jokirannassa seisova komea piippu ja mielikuva sähköntuotannosta. Todellisuudessa konserni ei tee sähköä enää lainkaan Turussa itse, vaan myy sähköä, jota on hankittu joko vesi- ja tuulivoimaosakkuusvoimalaitoksista tai sähköpörssistä. Konserni jakautuu Energialiiketoiminta- ja Palveluliiketoiminta-alueisiin ja se työllistää yhteensä noin 300 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2008 oli 185,8 miljoonaa euroa. Omistajalleen, Turun kaupungille, konserni tuotti 21,1 miljoonaa euroa.


Ympäristöasiat ovat aina listalla johtoryhmän kokouksissa. Yhteiskuntavastuu ulottuu kaikkeen, mitä konsernissa tehdään, hankinnoista sidosryhmäyhteistyöhön asti, Minna Niemelä kertoo.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 04/2010        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa