SEIKKAILUHUVIPUISTO KAUPPAKESKUKSEN KAINALOSSA
Seikkailuhuvipuisto, johon päästäkseen pitää olla vähintään 15-vuotias tai tulla vanhempien kanssa? Hauskanpitoa luonnon keskellä, mutta muutaman kymmenen metrin päässä kauppakeskuksesta? - Kyllä minä tiedän, mikä tekee vapaa-aikaa viettävät ihmiset tyytyväiseksi, sanoo sisustusarkkitehti ja muotoilija Janne Kalhama.
Kalhamalla on kokin ja sisustusarkkitehdin koulutus, 10 vuoden mittainen työura ravintola-alalta ja parin vuoden kokemus charter-veneyrityksestä. - Yhtiökumppanini Antti Puron kanssa olemme lisäksi molemmat vanhoja partiolaisia, pidämme liikkumisesta ja olemme sopivan lapsenmielisiä.
Takaisin puihin ja luonnon keskelle
Kalhama esittelee Turun kauppakeskus Skanssin kainaloon, vanhaan aurinkoiseen mäntymetsikköön rakentuvaa seikkailuhuvipuisto Flow Parkia. - Tarkoituksena on antaa ihmisten kokeilla,miltä tuntuu palata takaisin puihin, nauraa Kalhama. Mäntyjen väliin, paikoittain jopa lähes kymmenen metrin korkeuteen, on viritetty vaijereita ja mäntyihin on rakennettu puusta tehtyjä lavoja ja tasanteita, joilla pari ihmistä mahtuu yhtä aikaa seisomaan.
- Puolentoista hehtaarin alueelle tulee kaikkiaan 14 ratakokonaisuutta, Kalhama kertoo. Kävijät voivat sitten oman mielensä ja oman aikataulunsa mukaan kiipeillä ja kiertää alueella. Yksi rata on aina 5-8 puunväliä. Radat ovat eri tasoisia ja erilaisia, täällä voi tasapainoilla vaijerilla, kiivetä köysitikkaita tai kulkea riippusiltaa pitkin. Jokainen kävijä saa turvavaljaat ja kypärän ja henkilökunta varmistaa, että tulija tietää miten radoilla kuuluu toimia.
- Vaikeaa tämä ei ole, ja Flow Park sopii erittäin hyvin myös eläkeläisille tai ryhmille, joissa ihmiset ovat liikunnallisilta taidoiltaan keskenään hyvin erilaisia. Jopa vammaisryhmät pärjäävät puistossa hyvin. Hien kyllä saa pintaan ja halutessaan täällä voi kohottaa kuntoaan, Kalhama lupaa.
Ekologinen huvipuisto
Flow Parkin idean Kalhama nappasi neljä vuotta sitten tekemällään matkalla, Sveitsin ja Saksan rajaseudulta, jossa vastaavanlaisia seikkailuhuvipuistoja on useampiakin. - Täällä ei ole sähköisiä vempeleitä, vaan kävijät tekevät kaiken itse, yhdessä ryhmän kanssa. Kokemus päästään jakamaan muiden kanssa välittömästi, Kalhama kuvailee puiston perusideaa. - Ihmiset kaipaavat sosiaalista yhdessäoloa ja yhdessä onnistumisen tunnetta sekä luontoa ympärilleen.
Flow Park on ekologinen huvipuisto, sekä rakenteiden että toiminnan osalta. Tuorlan Metsäopiston arboristimetsurit ovat tehneet puuston harventamisen. - Täällä ei juurikaan kuluteta energiaa ja muutenkin tavoitteemme on toimia eettisesti kestävällä tavalla. Puisto tehdään EU:n turvastandardien mukaan ja alueen arvokkaat luontokohteet säilytetään.
2400 parkkipaikkaa ja vapaa pääsy alueelle
Yrittäjän yhteistyöverkosto on laaja. - Turun kauppakorkeakoulun markkinointikurssi on laatinut puistolle lanseeraussuunnitelman, Tallink Silja auttaa näkyvyyden hankkimisessa Ruotsissa ja Baltiassa. Turku Touring osallistuu markkinointiin ja tietysti kauppakeskus Skanssin kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, Kalhama luettelee.
Puisto avataan yleisölle toukokuun 15. päivänä. Kauppakeskus Skanssin ravinlotatasanteelta on suora näkymä puiston kiipeilyreiteille. - Alue aidataan, mutta tänne on kaikilla vapaa pääsy, Kalhama kertoo. Varusteiden vuokraaminen sisältyy kiipeilylipun hintaan ja vajaalla kahdellakympillä pääsee radoille kolmeksi tunniksi.
Puissa ja radoilla voi olla yhtä aikaa pari sataa ihmistä, mutta alueelle mahtuu isompikin ryhmä, Kalhama sanoo. - Tilaa riittää ja harvan huvipuiston tuntumassa on 2400 parkkipaikkaa.
![]() |
-ap