Taantuma helpottaa autokaupassa
Kesä lähestyy, ja autokaupassa pitäisi olla tavanomainen vilske. Viime vuoden pohjalukemiin verrattuna ala onkin elpymässä, kertoo Autoalan Keskusliiton puheenjohtaja, salolaisen Passeli Auto Oy:n toimitusjohtaja Pekka Helander.
- Taantuma helpottaa, se on selvästi nähtävissä. Ja kuluttajien luottamus näkyy suoraan autokaupassa.
Vuonna 2009 myynti oli noin 35 prosenttia pienempi kuin parhaimpina 2000-luvun vuosina, jääden noin 90500 autoon. Pakettiautojen myynti väheni tästä vieläkin enemmän.
Alkuvuoden myynnin perusteella Helander ennustaa kuitenkin, että tämän vuoden myynti saattaa nousta sataan tuhanteen autoon, mikä tarkoittaa jo 10 prosentin nousua vaikeaan viime vuoteen verrattuna.
Vaikka uusia autoja ei liikkunutkaan, vaihtoautokauppaa käytiin viime vuonnakin vilkkaasti.
– Varastot pienenivät, kun uusien vaihtoautojen sisääntulo hidastui. Kysyntää tyydyttääkseen jopa merkkiliikkeet toivat jonkun verran käytettyjä autoja.
Pitemmän päälle tämä ei ole kuitenkaan kannattavaa.
- Jo ilmaston kannalta ei ole järkevää tuoda Saksassa loppuun ajettuja autoja meille, Helander sanoo.
Ostajien ympäristötietoisuus on onneksi nousussa. Auton ympäristöystävällisyys on muodostunut jo tärkeäksi valintakriteeriksi.
- Verotuskin ohjaa siihen, minkä vuoksi kaikki isot työnantajat ovat siirtyneet työsuhdeautoissa ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin, autokauppias iloitsee.
Kannattavuus edelleen heikkoa
Alan kannattavuuden kohentaminen on Autoalan Keskusliiton tärkeimpiä tavoitteita. Paljon pääomaa sitovassa autokaupassa on pienet katteet.
- Pelivara on ahdas ja kova kilpailu johtaa siihen, että alennuksia joudutaan antamaan.
- Kannattavuus heikkeni jo hyvinä vuosina. Oli ehkä vauhtisokeutta ja kustannukset karkasivat käsistä. Esimerkiksi autonvalmistajien vaatimukset siitä, miltä myymälän pitää näyttää, ovat todella tarkat. Hyville merkeille olisi kuitenkin ottajia, jos niitä vapautuu, Helander sanoo.
Silti autoalan voi sanoa olevan Suomessa melko vakaalla pohjalla. Edes taantuma ei ole tuonut alalle pelättyä konkurssiaaltoa. Tyypillisesti taseet ovat vahvoja, vaikka kannattavuus on heikkoa.
- Joitakin luopumisia on ollut, mutta esimerkiksi irtisanomiset ovat nousseet vain viitisen prosenttia. Merkkikorjaajaksi on niin pitkä tie, että se on iso investointi yritykselle, eikä työntekijöistä helpolla luovuta. Toisaalta juuri huoltoon taantumalla ei ole ollut vaikutusta.
Alan kannattavimmat yritykset ovat jo pitkään olleet keskisuuria ja yrittäjävetoisia. Autokauppojen kokonaismäärästä Suomessa näitä yrityksiä on lukumääräisesti eniten.
- Yrittäjä on nopeampi reagoimaan ja ehkä kustannuksetkin ovat paremmin hanskassa kuin isoilla ketjuilla, Helander arvioi.
anneli.perkio@y-lehti.fi