Yritys kannattaa lopettaa harkiten ja kiirehtimättä
Kun yritys tai sen toimintakokonaisuus lopetetaan, yrittäjän ensiksi ajattelema malli ei ehkä ole verotehokkain. Veroasiantuntija Kirsi Adamsson tilintarkastusyhteisö KPMG:stä Turusta kehottaa miettimään, mitä tavoitellaan.
Kannattaako myydä koko yhtiö, jolloin rahat saa omistaja vai liiketoiminta, jolloin kauppahinta tuloutetaan yhtiölle.
- Omistusaika vaikuttaa verotukseen ja hankintameno-olettamahyötyyn. Tämä on vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos luovuttaja on omistanut yhtiön osakkeet vähintään kymmenen vuotta, vähennys on vähintään 40 prosenttia, Adamsson kertoo.
Mitä ostaja haluaa ostaa? Kun veroseuraamukset pystytään laskemaan, se auttaa neuvotteluissa ostajan kanssa.
- Veroseuraamuksia tulee myös yhtiölle, jos Oy:ssä on tasearvot ylittävää omaisuutta. Purkaminen on lopullinen toimenpide ja menettelytapa pohdittava tarkkaan, Adamsson huomauttaa.
Kommandiitti- ja avoimen yhtiön purkamisesta voidaan sopia yhtiösopimuksessa. Tyhjäksi kuoreksi jääneen osakeyhtiön voi jättää pöytälaatikkoyhtiöksi tai purkaa. Silloin yhtiö asetetaan selvitystilaan ja muun muassa kuulutetaan velat.
Arvo määritellään ennen neuvotteluja
Myös toiminimi voi myydä toimintansa. Sen verotus on erilainen, ja myynnin ajoitus on mietittävä tarkkaan. Jos myynnistä saa ison ansiotulona verotettavan tuloksen, sitä voidaan jakaa useammalle vuodelle tasoittamaan progressiivista verotusta. On huomioitava, miten tulos asettuu kalenterivuotta ajatellen ja suhteessa muihin mahdollisiin tuloihin.
Sukupolvenvaihdosta on ryhdyttävä valmistelemaan ajoissa. Yrityksen arvon määrittely kannattaa tehdä ennen myyntineuvotteluja. Adamsson kehottaa yritystoiminnan lopettajaa miettimään, mitä haluaa ja tavoittelee.
- Tiedostaen tehty, hallittu lopettaminen tai omistajanvaihdos vie vähintään vuoden, enemmänkin, mikäli myyntikuntoon saattamiseksi tehdään erilaisia järjestelyjä ennakkoon.
Adamsson kannustaa turvautumaan asiantuntijapalveluihin oikean toimintamallin valinnassa. Näin myös juridiset asiakirjat, vastuut ja riskit asettuvat oikein.
![]() |
Veroasiantuntija Kirsi Adamsson kannustaa turvautumaan asiantuntijapalveluihin oikean toimintamallin valinnassa. Näin myös juridiset asiakirjat, vastuut ja riskit asettuvat oikein. |