Informaatioyhteiskunta kasvaa uusista innovaatioista
Kasvu perustuu yhtä enemmän uusille innovaatioille ja verkostomaiseen toimintatapaan. Maailmassa työt ovat jakaantumassa siten, että rutiinityöt tehdään kehitysmaissa ja teollistuneiden maiden on hoidettava innovoiminen, filosofi Pekka Himanen sanoi Turun kauppakorkeakoulun Top Management -seminaarissa.
- Teollistuminen toi mukanaan korkean työmoraalin, kovan työnteon ihannoinnin. Se ei riitä enää tänä päivänä takaamaan menestystä, mekaanisella työnteolla ei luoda uutta. Se näyttää hyvältä ja moitteettomalta, mutta ei todellisuudessa sovi nykyaikaiseen informaatioyhteiskuntaan.
Yritykset Suomessa ja koko Euroopassa kilpailevat Himasen mukaan USA:n uusliberalismia ja Aasiaa vastaan. Aasia houkuttelee monikansallisia yrityksiä ja filosofi ennustaa, että vuonna 2050 Kiina on maailman ylivoimaisesti suurin talousmahti.
Pelkät tulostavoitteet eivät innosta
Menestyvän yrityksen reseptiksi Himanen tarjosi luovuutta, rikastavaa yhteisöä ja luottamusta.
- Johtajan tehtävä on ohjata joukkoaan kohti yhteistä, innostavaa päämäärää. Numeropainotteinen johtaminen ei innosta. Rikastava yhteisö saa ihmisen kokemaan, että hän on jotain enemmän, kuin muuten olisi. Kun ihmisellä on intohimoinen, luova suhde tekemiseensä, hän pystyy aina vain parempiin suorituksiin.
Yrityksen yhteinen näkemys, visio tulevasta, on tärkeä. Pekka Himanen nosti esimerkiksi muusikko Ville Valon, joka teki vuosikausia töitä keskisarjan muusikkona ennen menestystä.
- Mikä sai hänet jaksamaan? Valo itse on kertonut, että kun visio on tarpeeksi innostava, sen takia voi vähän aikaa ottaa turpiinsakin. Sama pätee yrityksiin, absurditkin visiot jaksavat innostaa myös yritysmaailmassa, Himanen sanoi.
-pv