Eri lasit eri tarkoituksiin
Iän myötä silmän tarkennuskyky muuttuu. Nuorena ihmissilmän autofokus toimii huomaamatta ja tarkentaa katseen eri etäisyyksille, mutta linssin eli mykiön joustavuus vähentyy pikkuhiljaa vuosien mittaan.
Vähän päälle nelikymppisenä useimmille meistä tulee vastaan tilanne, ettemme enää näe normaalia sanomalehtifonttia, eivätkä kädet enää riitä pitämään sanomalehteä tarpeeksi kaukana. Jos valaistuksenkaan parantaminen ei enää auta, on viimeistään nyt aika marssia optikolle.
- Ihan kaikki eivät joudu laseja silloinkaan hankkimaan. Ihmisellä saattaa olla taittovoimaltaan eripariset silmät, tai sitten on myös eräitä harmaakaihin tyyppejä, joissa silmä muuttuu iän myötä hieman likinäköiseksi, eikä lukulaseja silloin tarvita, kertoo silmätautien erikoislääkäri, LT Markku Leinonen.
Likinäköinen selviää lukemisesta katsomalla kaukolasiensa alta, mutta kätevämpää on siirtyä moniteholaseihin, jolloin samassa linssissä on kaksi eri aluetta eri tarkoituksiin.
- Yleismoniteholasit on yleensä optimoitu 40 sentin lukuetäisyydelle, esimerkiksi kirjan tai lehden lukemiseen. Muille katseluetäisyyksille täytyisi olla toiset lasit. Jos harrastaa vaikka posliininmaalausta, tarkennus pitäisi olla 15 senttiä. Päätetyössä etäisyys on tavallisesti noin 60-80 senttiä, joten paljon päätetyötä tekeville yleismoniteholasit eivät ole parhaat mahdolliset, Leinonen sanoo.
Ikänäkö voikin aiheuttaa näyttötyötä tekevälle monia ongelmia, jos moniteholaseja ei ole optimoitu päätetyötä varten. Markku Leinonen on mukana tutkimusprojektissa, jossa selvitetään erityisten näyttöpäätelasien vaikutuksia ikääntyvien työntekijöiden työtehoon ja terveyteen.
- Yleismoniteholaseilla näyttöpäätteestä löytyy vain pieni alue, jossa teksti näkyy tarkasti kerralla. Lasien käyttäjä ei pysty lukemaan tekstiä liikuttamatta niskaa ja päätä, mikä aiheuttaa niskan ja hartiaseudun jännitystä ja samalla se myös hidastaa lukemista.
Erityisesti näyttöpäätetyötä varten suunnitellut päätelasit auttavat ikääntyviä työntekijöitä jaksamaan töissä mahdollisimman pitkään. Voimassa onkin jo EU-direktiivi, jonka mukaan työantajalla on tarvittaessa velvollisuus hankkia pääasiallisesti päätetyötä tekeville erityistyölasit.
- Työnantajalle lasien kustannus tulee aika nopeasti takaisin. Päätetyön tekeminen päätelaseilla on niin paljon vaivattomampaa omankin kokemukseni perusteella, Leinonen arvioi.
![]() |
Markku Leinonen on mukana tutkimusprojektissa, jossa selvitetään erityisten näyttöpäätelasien vaikutuksia ikääntyvien työntekijöiden työtehoon. |
![]() |
Pienestä präntistäkin selviää laseja vaihtamalla. |
–ap