Meriteollisuuden ahdinko jatkuu
Vielä keväällä uskottiin, että STX Turun telakka saisi laivatilauksen Viking Linelta. Varustamoyhtiö ilmoitti 3.6. perääntyvänsä tilausaikeista, koska hinnasta ei päästy sopimukseen.
– Telakoiden tyhjäkäynti ei näkynyt mitenkään hintaneuvotteluissa, Viking Linen toimitusjohtaja Mikael Backman totesi.
Turun telakalla valmistuu parhaillaan Royal Caribbean- varustamon tilaama, maailman suurin risteilyalus Allure of the Seas. Kun alus luovutetaan marraskuussa, telakka hiljenee.
Turun telakan johtaja Jari Anttila ei halua kommentoida Viking Linen päätöstä. Telakalla on käynnissä lomautuksia kaikissa ammattiryhmissä ja lomautusten määrä kasvaa vuoden loppua kohti, hän toteaa.
Varsinais-Suomessa noin 200 pk-yritystä toimii telakan alihankkijoina. Jari Anttilan mukaan työ uusien laivatilausten saamiseksi jatkuu kiivaana, mutta muuta tarjottavaa telakalla ei yhteistyöverkostolleen ole.
– Tässä tilanteessa viranomaiset ovat tehneet runsaasti hyvää työtä niin verkoston kuin telakankin kanssa perustamalla useita tilanteeseen räätälöityjä tukimuotoja, joista voidaan saada apua tilanteeseen ja hyödyntää se muun muassa parantamalla kilpailukykyä. Parasta apua saisimme siitä, että telakka yhteistyössä verkoston kanssa voittaisi uuden laivaprojektin Turussa tehtäväksi.
Tukea investointeihin ja koulutukseen
– Olemme panostaneet meriteollisuuden tilanteen parantamiseksi erityistoimin jo noin puolitoista vuotta, Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylijohtaja Pekka Sundman sanoo. Tarjolla on henkilöstön koulutusta, liiketoiminnan kehittämistä ja uudelleen suuntaamista. Turun seudun metalli- ja meriteollisuusyrityksille on lisäksi tarjolla investointitukea kone- ja laiteinvestointeihin. V-S Ely keskus myöntää myös meriteollisuuden innovaatiotuet.
Yrittäjä Markku Wuoti edustaa Varsinais-Suomen Yrittäjiä Ely-keskuksen johdolla perustetussa Kompassi – työryhmässä, jonka tarkoituksena on löytää keinoja, joilla meriteollisuuden vaikeasta tilanteesta selvitään kuivin jaloin. Wuoti vetää työryhmän talous- ja rahoitusjaostoa.
– Pk-yritykset voivat saada nyt 20 prosenttia investointitukea. Tämä on uutta, hän kertoo. Rahoitusapua voi saada myös erilaisiin kehittämistoimiin, kuten esimerkiksi vientimarkkinoiden kartoitukseen tai henkilöstön koulutukseen. Turun Työ- ja elinkeinotoimisto on avannut lähinnä työntekijöille suunnatun neuvonta- ja kokoontumispaikka Troolin, josta saa tietoa mm. koulutusmahdollisuuksista ja yrittäjyydestä.
Tukiviidakkoon kaivataan opasta
– Viranomaiset ovat varmaan tehneet sen minkä voivat, eihän kukaan pysty toisille sentään töitä hankkimaan, toimitusjohtaja Tapio Kordelin laivasisustuksia tekevästä Shippax Oy:stä sanoo. Kordelinin mukaan erilaisia koulutus/kehitys/kurssitusbroschyyrejä tulee postista sitä tahtia, ettei niitä ehdi kaikkia edes lukemaan.
– Se viidakko, joka asian taakse on syntynyt, on niin sekava, ettei monikaan tavallinen konepajamies jaksa ottaa siitä selvää. Tarvittaisiin joku, joka selvittäisi asiaa konkreettisesti. Nyt on luotu sellaista kuvaa, että valtio on myöntänyt telakkatukea niin paljon, että asiat ovat kunnossa, vaikka tilanne on se, ettei tukia ole ennen kuin on tilauksia.
Allure-projekti on työllistänyt parikymmentä Shippaxin työntekijää. Projektin valmistuminen ei kuitenkaan merkitse töiden loppumista, Kordelin kertoo.
– Mitään suurta katastrofia ei ole odotettavissa. Meillä on maapuolen töitä sen verran, että saamme oman väen työllistettyä. Ensi vuoden liikevaihto tulee kuitenkin varmasti laskemaan.
pirkko.varjo@y-lehti.fi