Työ opitaan parhaiten työpaikoilla myös tulevaisuudessa
Missä vain yrittäjyyskasvatuksesta puhutaan, siellä tähdennetään yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tärkeyttä. Yhteistyötä on tiivistettävä, painotetaan ja suunnitelmiin ja muistioihin kirjataan tämä seikka huolella. Hyvä niin, mutta jo nyt tehdään tiivistä ja monipuolista oppilaitos-yritys -yhteistyötä. Myös Turun seudulla.
Kaikkiin toisen asteen ammatillisiin opintoihin kuuluu nykyään pakollisena yhteensä 20 opintoviikon mittainen työssäoppiminen. Vuodesta 2000 voimassa ollut käytäntö aiheutti alkuvaiheessa paljon keskustelua. Yrittäjät epäilivät, tokko resurssit riittävät kaikkien tulijoiden opastukseen. Oppilaitoksissa mietittiin, saavatko opiskelijat varmasti riittävän monipuolista kokemusta tulevista työtehtävistään?
- Työssäoppiminen on sujunut hyvin. Opiskelijat etsivät työssäoppimispaikan usein itse, mutta viimeinen sana sopivasta paikasta on oppilaitoksella, työssäoppimisen koordinaattori Rolf Holmberg Turun Ammatti-instituutista kertoo. Yrityksiä on löytynyt hyvin. Ammatti-instituutti järjestää koulutusta myös yritysten työpaikkaohjaajille.
Ensi vuoden alusta aloittavat nuorisoasteen ammattiopiskelijat tulevat suorittamaan pakolliset näyttökokeet. Näytöt annetaan pääsääntöisesti yrityksissä, mutta myös oppilaitoksissa.
- Yrityksissä opiskelijan tulo koetaan usein virkistävänä ja hyöty on molemminpuolista. Ymmärrämme toisaalta myös sen, ettei yrityksiltä voi kaikkea vaatia. Juuri siksi yhteistyö ja yhdessä suunnitteleminen on tärkeää, Holmberg toteaa.
Yritykset toivovat enemmänkin yhteistyötä
- Yritysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä on meillä pitkät perinteet. Se on meille arkipäivää varmaan enemmän kuin monelle muulle. Alue kehittyy koko ajan ja tuntuu, että myös yritykset haluavat yhteistyön lisääntyvän, Turun Ammattikorkeakoulun vararehtori Olli Mertanen sanoo.
Ammattikorkeassa yrittäjät ovat tuttuja vieraita. He käyvät kertomassa omasta työstään, neuvottelevat yhdessä ammattikorkean kanssa tehtävistä yrityksen kehittämishankkeista ja toimivat myös opettajina.
- Yritysyhteistyössä oppilaitoskin on saamapuolella, yrityksissähän se uusin tieto on, Mertanen toteaa.
Turun Ammattikorkeakoulussa opiskelee vuosittain noin 10 000 opiskelijaa. Lähes kaikki ovat kolmisen kuukautta vuodesta työharjoittelussa yrityksissä.
Jatkuva yhteistyö kertoo sujuvuudesta
Yli miljoonan euron laserhitsauskeskus on yksi esimerkki Länsi-Suomen Aikuiskoulutuskeskus Innovan yritysyhteistyöstä, rehtori Juha Kuuselo kertoo.
- Innovassa opiskelee vuodessa noin 5000 ihmistä ja heistä useat sadat tarvitsevat myös harjoittelupaikan. Uskon, että lähes aina opiskelijasta on yritykselle myös hyötyä. Toivomme, että yritykset ovat aktiivisia tänne päin ja kertovat erilaisista henkilöstötarpeistaan.
Koulutusta räätälöidään yritysten tarpeisiin
Paimion Ammatillisessa Aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelee vuosittain noin 2200 ihmistä. Valtaosa opiskelijoista on täydentämässä ammatillista osaamistaan työnantajayrityksensä kanssa yhdessä määriteltyyn suuntaan. Loput opiskelijoista tavoittelevat ammattia ja sen myötä työpaikkaa. Viimemainittujen opintosuunnitelmiin kuuluu työssäoppiminen yrityksissä.
- Meillä on erittäin laajaa yhteistyötä muun muassa Fortum Sähkönsiirto Oy:n kanssa. Sähköpuolella toimintamme onkin valtakunnallista. Myös maakunnassa se laajenee kaiken aikaa, toimitusjohtaja Risto Saivosalmi kertoo.
PAKK:n toimipaikat ovat Paimiossa, Kaarinassa, Turussa ja Espoossa. Opetusta järjestetään tekniikan ja palvelun toimialoilla 31 eri osaamisalueella. Valmiita koulutusohjelmia on toistasataa.
- Jos yritykset eivät tästä vielä löydä tarvitsemaansa, me räätälöimme koulutuksen vaikkapa vain yhdelle ihmiselle kerrallaan. Räätälöidyn koulutuksen tarve onkin koko ajan lisääntynyt. Suunnittelemme koulutusohjelmia paljon yhteistyössä yritysten kanssa. Olemme lisäksi mukana useissa valtakunnallisissa kehittämishankkeissa, joissa valmistellaan pk-yrityksille sopivaa koulutusta. Hankkeiden ohjausryhmissä on mukana myös Suomen Yrittäjien edustajia, Saivosalmi sanoo.
Yrityspalvelukeskus aloitti AKK:ssa
Turun Ammatillinen Aikuiskoulutuskeskus avasi yrityspalveluyksikön. Toukokuussa avattu yksikkö hakee parhaillaan markkinointiassistenttia, yksikönjohtaja Petteri Orpo kertoo.
- Yrityspalveluyksikön tavoitteena on ennakoida yritysten koulutustarpeita ja muokata AKK:n koulutustarjontaa sen mukaan. Lisäksi markkinoimme koulutustuotteitamme yrityksille. Tätä kaikkea on tehty aiemminkin, mutta nyt toiminta keskittyy yhteen pisteeseen. Palvelemme kaikkia neljää toimialaamme eli tekniikkaa, palvelualaa, liike-elämän palveluita ja työelämään valmentavaa toimialaa.
Turun AKK:lla on yli 600 erilaista koulutusmodulia. Vakituisia opettajia on 140, minkä lisäksi osaamista ostetaan talon ulkopuolelta.
- Tarkoituksemme on lisätä suoraan yritysten tarpeisiin kohdentuvaa työtä. Tarvittaessa teemme yrityksen henkilökunnalle henkilökohtaiset opintosuunnitelmat, Petteri Orpo kertoo.
Harjoittelu poiki vakinaisen työpaikan
Elektroniikkasuunnittelija, Turun Ammattikorkeasta valmistunut insinööri Juhani Kari on työskennellyt turkulaisessa Partnertechissa (ent. Mariachi ) vuodesta 2002. Vakinainen työpaikka heltisi kesätyön ja lopputyön kautta.
- Tulin kesällä 2001 harjoittelijaksi. Yrityksestä löytyi aihe lopputyöhöni, joka oli terveydenhuoltoon tarkoitetun mittalaitteen uudelleen suunnittelu, Kari kertoo.
Opiskelijaan suhtauduttiin vanhempien työntekijöiden taholta erittäin hyvin. Kari kertoo saaneensa monipuolisia ja haastavia, mutta ei kuitenkaan liian vaikeita tehtäviä.
- Kun sitten kuulin opiskelukavereiden kokemuksia kesätyö- ja harjoittelupaikoista, huomasin, että minulla oli käynyt hyvä tuuri. Nyt olen todella tyytyväinen työpaikkaani ja tunnen, että olen kehittynyt ammatissani.
Partnertechin toimitusjohtaja Jukka Järvi-Laturi kertoo, että taloon on vuosien varrella palkattu useita ammattikorkeasta valmistuneita, yritykselle lopputyönsä tehneitä opiskelijoita.
- Viimeisin insinöörityö meille tehtiin kuluneen kesän aikana, Järvi-Laturi toteaa.
![]() |
Petteri Orpo vet?? Turun Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen uutta yrityspalveluyksikk??. |
![]() |
Juhani Kari (oik.) sai ty?paikan onnistuneen harjoittelun kautta. Jukka J?rvi-Laturin johtamassa Partnertechissa on valmistunut Karin toimesta jo useampikin innovatiivinen piirilevy. |
Pirkko Varjo