Tammiluodossa kuohuu ja poreilee
Tammiluodon viinitilalla Paraisilla kasvaa 2 500 omenapuuta. Hedelmät jalostuvat omenaviinaksi. Viinitilan päätuotteita ovat kuitenkin marjaviinit, joista mansikkainen on suosittu kesän nautiskelujuoma.
Viisasten juomaa tullaan varta vasten maistelemaan, eli tilalla sitä myydään laseittain. Pullotettua, alle 13 prosenttista saa ostaa tilan puodista. Juomia toimitetaan jonkin verran tukkumyyntinä ravintoloihin.
Viinitilaksi maatilan toimintaa lähti jalostamaan sen isäntä Timo Jokinen vuonna 1996. Viljelystä vastaa nykyään hänen poikansa Jani Jokinen. Tilaviinin teko on kaukana kotiviinin kanssa läträämisestä.
- Meillä on korkeatasoinen koulutus ja vastaavat laitteistot kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Viinit todellakin steriilisuodatetaan, Timo Jokinen kertoo.
Uudet koneinvestoinnit mahdollistavat kuohuviinin valmistamisen käymismenetelmällä ja pullottamisen. Raaka-aineet ovat pelkästään kotimaisia. Viinitilan toimintaa valvovat muun muassa Valvira ja Tulli.
Tammiluodossa vierailee vuosittain kymmenestä yhteentoista tuhatta kävijää. Meren rannalla sijaitseva tila on suosittu juhla- ja kokouspaikka. Jokinen toteaa, ettei pelkkä viinin valmistus ja myynti kannata.
- Sen ympärille on rakennettu monipuolista matkailu- ja pitopalvelua. Esimerkiksi Suomen Saaristovaraus, Turku Touring ja vesibussiyrittäjät ovat yhteistyökumppaneitamme.
Viinituvan terassi on tunnelmallinen paikka makustella uusia juomatuttavuuksia maistelulaseista. Votkaturismi on idyllistä kaukana.
- Meille tullaan nauttimaan. Asiakkaat kokevat olevansa meillä kylässä.
![]() |
Timo Jokinen kertoo Tammiluodon suosituimpien tuotteiden olevan palkittu marjaviini Venla ja mansikkaviini. |