Aika on viinintekijän tärkein opettaja
Koskimäen viinitilalla Loimaan Niinijoella on valmistumassa ensimmäinen erä vadelmaviiniä. Sukupolvenvaihdoksen myötä yrittäjäksi vuoden 2009 alussa ryhtynyttä Antti Mäkelä jännittää mukavasti.
- Vadelmaviinistä saattaa tulla suosikkini, hän arvelee.
Tila on ensimmäinen tilaviinin valmistuksen ja myyntiluvan saanut Suomessa. Toimintaa on kehitetty aloitusvuodesta 1995 alkaen, ja yhtä kauan nuori isäntäkin on viiniä valmistanut. Tasalaatuisuus on vaativaa, mutta se on hallittava.
- Raaka-aineet ja eräkohtainen, aistinvarainen arviointi ovat ratkaisevia niin sanottua enkelten osuutta unohtamatta.
Anttia alalle on opettanut oma isä, alan kirjallisuuden tutkiminen sekä ammattitutkinnon suorittaminen Lepaalla. Silti tekijäksi opettaa vain aika.
Tilan yhteydessä toimii tilausravintola entisessä navetassa ja heinäladossa. Kesällä pölähtelee turisteja pihaan, ja varsinkin joka toinen vuosi Oripään lentokentällä järjestettävä maatalousnäyttely tuo väkeä. Kesäkahvilatoimintaa käynnistellään pikkuhiljaa.
Vuodessa tila tuottaa viiniä 3 000 – 5 000 litraa. Antin mukaan suomalaisten makutottumukset liukuvat valkoviinin suuntaan, ja tilan suosituin tuote onkin valkoinen Kulta Paroni. Pulloja koristavat taiteilija, professori Alpo Jaakolan suunnittelemat etiketit.
- Se sopii erinomaisesti kevyiden kalojen seuraksi tai viilennettynä seurustelujuomaksi.
Yrittämisen lisäksi Antin huomiota odottavat vaimo ja kolme lasta. Ensimmäinen vuosi on ollut hurlumheitä:
- Paperisodan määrä on yllättänyt. Mutta tykkään työstäni ja viinin tekemisestä. Se on mielenkiintoista ja haastavaa.
![]() |
Antti Mäkelä pullottaa omaa koe-erää. |
![]() |
Viinipulloon saa korkin paljon kätevämmällä liikkeellä ja isommalla vivulla kuin pullosta pois. |