Aika on viinintekijän tärkein opettaja

Koskimäen viinitilalla Loimaan Niinijoella on valmistumassa ensimmäinen erä vadelmaviiniä. Sukupolvenvaihdoksen myötä yrittäjäksi vuoden 2009 alussa ryhtynyttä Antti Mäkelä jännittää mukavasti.

- Vadelmaviinistä saattaa tulla suosikkini, hän arvelee.

Tila on ensimmäinen tilaviinin valmistuksen ja myyntiluvan saanut Suomessa. Toimintaa on kehitetty aloitusvuodesta 1995 alkaen, ja yhtä kauan nuori isäntäkin on viiniä valmistanut. Tasalaatuisuus on vaativaa, mutta se on hallittava.

- Raaka-aineet ja eräkohtainen, aistinvarainen arviointi ovat ratkaisevia niin sanottua enkelten osuutta unohtamatta.

Anttia alalle on opettanut oma isä, alan kirjallisuuden tutkiminen sekä ammattitutkinnon suorittaminen Lepaalla. Silti tekijäksi opettaa vain aika.

Tilan yhteydessä toimii tilausravintola entisessä navetassa ja heinäladossa. Kesällä pölähtelee turisteja pihaan, ja varsinkin joka toinen vuosi Oripään lentokentällä järjestettävä maatalousnäyttely tuo väkeä. Kesäkahvilatoimintaa käynnistellään pikkuhiljaa.

Vuodessa tila tuottaa viiniä 3 000 – 5 000 litraa. Antin mukaan suomalaisten makutottumukset liukuvat valkoviinin suuntaan, ja tilan suosituin tuote onkin valkoinen Kulta Paroni. Pulloja koristavat taiteilija, professori Alpo Jaakolan suunnittelemat etiketit.

- Se sopii erinomaisesti kevyiden kalojen seuraksi tai viilennettynä seurustelujuomaksi.

Yrittämisen lisäksi Antin huomiota odottavat vaimo ja kolme lasta. Ensimmäinen vuosi on ollut hurlumheitä:

- Paperisodan määrä on yllättänyt. Mutta tykkään työstäni ja viinin tekemisestä. Se on mielenkiintoista ja haastavaa.


Antti Mäkelä pullottaa omaa koe-erää.



Viinipulloon saa korkin paljon kätevämmällä liikkeellä ja isommalla vivulla kuin pullosta pois.


Julkaistu 06/2010        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa