Kuntien hankintayhtiöt lyövät itseään korvalle
Pienyritysten kilpailusta kunnat hyötyisivät
Kaarinalainen yrittäjä ja kunnallispoliitikko Matti Alander on huolissaan pk-yritysten pärjäämisestä palvelujen ja tuotteiden hankintakentällä. Kunnat muodostavat kiihtyvässä tahdissa seudullisia hankintayhtiöitä, joiden hankintakokoihin on paikallisten yrittäjien vaikea vastata.
Esimerkiksi Alander nostaa Kaarinan kaupungin ATK-hankinnat:
- Ennen paikallinen yrittäjä toimitti tietokonehankinnat, huollot ja korjaukset lyhyellä toimitusajalla, nyt sen tekee ulkomainen yhtiö. Toinen tapaus on Impivaaran uimahalliprojekti, johon ei saatu paikallisia tarjoajia, Alander selvittää.
Suuri ero työn tuottavuudessa
Nyt Turun seudun kunnilla on valmistelussa yhteinen vesihuollon yhtiö, ja muita suuria kuntien omistamia yhtiöitä. Jos toimintamalli kasvaa ja leviää muillekin alueille, Alander ennakoi kartelli-vaaraa.
- Kuntien omia yhtiöitä pyöritetään usein kalliilla ja jäykällä organisaatiolla, jossa johtajia riittää. Kuntatalouden ongelma on työn tuottavuus, kun taas pienyrittäjä on perseellään jos työ ei tuota. Kun tarjoajat jäävät 2-3 yritykseen, on helppo toimia kartellin tavoin kuten asfalttialalla tehtiin, Alander arvostelee.
Jos tarjouskoot pysyisivät 200 000 – 400 000 euron haarukassa, pk-yritykset pysyisivät kilvassa mukana. Yritykset pystyisivät työllistämään työntekijöitä, ja veroeurot kiertäisivät omilla nurkilla.
Pk-yritysten eduksi Alander lukee myös nopeuden, joustavuuden ja kokonaisuudessaan halvemman ratkaisun. Hänen mielestään peruspalveluihin kuulumattomat rakennus- ja kuljetustyöt sopivat pienyritysten tuotettavaksi usein kausiluonteisine, raskaine investointeineen.
- Kaarinan elinkeinostrategiassa yrityksille luvataan paljon, mutta käytännön toimet ovat liian usein vallan muuta. Kannattaisi huomata, että verorahat tulevat aina jossain vaiheessa yritysten kautta, Alander perustelee.
Laki määrittelee hankintoja
- Suur-Turku on muodosteilla yhteisten yhtiöiden kautta. Näin kuntien väliltä poistuu terve kilpailu. Ja näin kunnat myös iskevät itseään korvalle verotulojen tippumisella. Kun annettaisiin pienyritysten kilpailla keskenään, kunnat hyötyisivät selvästi, Alander jatkaa.
Kaarinan kaupungin hankinnoista vastaava talousjohtaja Janne Lavén ymmärtää Alanderin näkökannan mutta muistuttaa, että palveluiden ja tavaroiden hankintaa säätelee laki. Lavén toteaa myös, että Kaarinassa pidetään hankintakokoluokat mahdollisuuksien mukaan tarkoituksenmukaisina siten, että tarjouskilpailu tukee hintakilpailua.
- Varsinkin palveluja kannattaa ostaa pienemmissä erissä, se on edullisempaa. Kilpailutusvelvoite edellyttää meitä kuuluttamaan tarjouskilpailusta julkisesti, ja EU-alueella kuka tahansa saa tarjota, Lavén kertoo.
Lavénin mukaan seudulliset hankintayhtiöt ovat tähän saakka koskeneet tuotteita, joiden hankintavolyymilla on hintaa alentava vaikutus. Kaupunginjohtaja Harri Virta laatii parhaillaan kaupungin hankintastrategiaa.
Matti Alander uskoo järjen voittavan ennen pitkää:
- En usko suuryhtiötä syntyvän esimerkiksi infrastruktuurin ylläpitoon, enkä usko suur-Turunkaan syntyyn. Paras malli olisi 3-4 suurempaa kaupunkia, jotka olisivat toimissaan ketteriä, ja kilpailu pitäisi päättäjät hereillä.
![]() |
Matti Alander muistuttaa, että pk-yritykset ovat nopeampia, joustavampia ja halvempia palveluiden ja tavaroiden toimittajia kuin isot kunnalliset yhtiöt. |