Kansainvälistyminen lähtee naapurista

Venäjää ei pidä pelätä, mutta tuntea on hyvä

Kun suomalainen yritys haluaa kansainvälistyä, Venäjä on usein houkutteleva vaihtoehto. Helpoimmasta päästä se ei kuitenkaan ole.

- Venäjä kiinnostaa yrityksiä, mutta siellä on paljon haasteita, sanoo toimitusjohtaja Taina Kalintiv salolaisesta SaRus Oy:stä, joka on keskittynyt auttamaan pk-yrittäjiä markkina-avauksessa sekä erilaisissa käytännön asioissa Venäjällä.

Muun muassa Yrityssalon kanssa yhteistyötä tekevä SaRus tarjoaa Venäjälle vientiä suunnitteleville yrityksille monenlaisia palveluita, esimerkiksi markkinaselvityksiä ja yhteistyökumppanien etsimistä, myynnin ja markkinoinnin suunnittelua sekä Venäjän liiketoiminnan käynnistämissä vaadittavia toimenpiteitä. SaRus järjestää myös myynnin, markkinoinnin ja Venäjän liiketoimintakulttuurin koulutuksia ja valmennuksia.

- Venäjällä henkilökohtaiset suhteet ovat tärkeitä. Vasta sitten tehdään kauppaa, Kalintiv korostaa.

Pk-yrityksiä varten SaRus aloittaa tänä syksynä yhdessä Työmaa Oy:n kanssa ensi kertaa koulutusohjelman, jonka avulla yritykset saavat oman venäjänkielentaitoisen projektityöntekijän tekemään heille markkinaselvityksen ja hankkimaan yhteistyökumppaneita Venäjältä.

- Koulutuksessa käydään läpi sitä, miten tämän päivän Venäjällä tapahtuu ja miten siellä toimitaan. Venäjän kauppaa käytännössä on rekrytointikoulutus, joka toteutetaan yhteistyössä yritysten, ELY-keskuksen ja Yrityssalon kanssa. Ohjelmassa on mukana 10 yritystä ja 10 venäjäntaitoista projektityöntekijää, jotka on haettu ohjelmaan yhteistyössä TE-toimistojen kanssa. Tavoite on markkinoiden avaaminen yrityksille ja projektityöntekijöiden työllistyminen yrityksiin.

- Yritykset tekevät lopullisen päätöksen, mutta me pyrimme etsimään niihin juuri oikeat ihmiset, kertoo Kalintiv.

Koulutusohjelma on herättänyt sen verran kiinnostusta, että samaa mallia tullaan käyttämään myöhemminkin, muissa yhteyksissä.

- Tämä koulutus on nyt ainakin yksi sellainen konkreettinen asia, joka ei mene ihan vanhojen kaavojen mukaan. Monet koulutukset ovat liian kaukana käytännöstä, tässä annamme sekä yrityksille että koulutettaville käytännön eväät Venäjän-kaupan parissa onnistumiseen, toteaa Kalintiv.

Verkostosta apuja Venäjän-kauppaan

Venäjän-kauppaa pyritään edistämään myös Turun seudun kehittämiskeskuksessa, jossa on jo muutaman vuoden ajan ylläpidetty vapaaehtoista verkostoa kauppaa käyvistä suomalaisyrityksistä ja muista toimijoista Venäjällä.

- Tätä kautta saadaan jaettua Venäjä-tietoja niin, että siitä on yleistä hyötyä yrityksille. Tapaamisia on tarpeen mukaan – esimerkiksi nyt alkavan syksyn aikana. Olemme suunnitelleet myös tutorointipalvelua, jossa Venäjälle suuntautuva yrittäjä voi saada briiffausta vaikkapa neuvottelutaktiikoista tai markkina-alueista, kertoo Venäjän-kauppaa työkseen edistävä elinkeinoasiamies Toomas Lybeck.

- Venäjän-kauppa on nyt vilkastumassa ja se vetää puoleensa suomalaisia. Uskonkin, että tästä taloudellisesta taantumasta toivutaan pitkälti vientivetoisesti. Saksan vienti on tarjonnut siitä jo vahvan esimerkin.


Taina Kalintiv auttaa yrityksiä Venäjän-kaupan kompastuskivissä.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2010        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa