Vain puhdas kone tuottaa puhdasta ilmaa
Koneellinen ilmanvaihto pitää sisäilman puhtaana, jos laite on oikein säädetty ja sitä on muistettu huoltaa. Laki määrää julkisten tilojen kuten sairaaloiden ja päiväkotien ilmanvaihtojärjestelmien huollon, mutta omakotiasujille määräyksiä ei ole.
– Ilmanvaihtoputkiin kerääntyvä pölyinen lika on kuitenkin paloturvallisuusriski sen lisäksi, että se voi aiheuttaa paljon muuta haittaa, yrittäjä Pasi Mallula sanoo. Hän tekee työkseen ilmanvaihtojärjestelmien testauksia, huoltoja ja säätöjä ja on erikoistunut omakotitaloihin.
Vanhanajan hirsitaloissa ilma vaihtui luonnollista tietä. Nykyajan talot pyritään rakentamaan mahdollisimman tiiviiksi ja vähän energiaa kuluttaviksi ja silloin ilmanvaihtoon tarvitaan koneellista apua. Kun kaikki toimii kuten pitää, koko huoneiston ilma vaihtuu 1,5-2 tunnin välein.
– Ilmanvaihtojärjestelmien suodattimet pitäisi vaihtaa pari kertaa vuodessa. Koneiden huoltoväli ei saisi olla kymmentä vuotta pitempi, ja jos talossa asuu monta ihmistä tai siellä on lemmikkieläimiä, huoltoa tarvitaan useammin. Kannattaa myös huomata, että likaiset ja väärin säädetyt ilmanvaihtolaitteet hukkaavat paljon energiaa, Mallula sanoo.
Mallula perusti Länsi-Suomen Puhdas Koti-ilma –yrityksen vuosi sitten. Aikaisemmin hän on työskennellyt pitkään muun muassa rahoitusalalla.
– Sen oravanpyörän jälkeen yrittäjyys tuntuu mahtavalta. Nyt keskityn yhteen asiakkaaseen kerralla ja teen työn alusta loppuun ajan kanssa. Varaan aikaa koko päivän, vaikka normaalisti omakotitalon ilmanvaihtojärjestelmän huoltamiseen kuluu viitisen tuntia.
Huoltotyön aluksi kiinteistö alipaineistetaan ja koneista poistetaan muun muassa ilmanvaihtokennot. Ilmanvaihtoputkisto harjataan kauttaaltaan – tässä vaiheessa voidaan myös ottaa valokuvia, joista asiakas pääsee näkemään, miltä putken sisällä on näyttänyt. Lopuksi irtonaiset osat puhdistetaan, koneet kootaan ja säädetään.
– Ensimmäisen puhdistuksen tein aikoinaan omassa talossani, jossa putket olivat jääneet huoltamatta. Meillä ainakin lasten korvatulehdukset ja muut allergiaoireet vähenivät selvästi, Mallula sanoo.
![]() |
Pasi Mallula säätää ilmanvaihtojärjestelmän tuloventtiiliä siipipyöräanomametrin avulla. |
–pv