Järjestyksenvalvojien tarve lisääntynyt
Vuonna 2007 voimaan tulleet uudet vaatimukset ovat selvästi lisänneet järjestyksenvalvojien koulutustarvetta. Jokaisen nyt järjestysvalvojana toimivan on käytävä pakollinen, lakisääteinen peruskoulutus. Esimerkiksi vartijan tai edes poliisin koulutus ei oikeuta järjestyksenvalvojana toimimiseen.
- Peruskoulutus on 32 tuntia, minkä jälkeen järjestyksenvalvojan korttia voi anoa. Poliisi myöntää sen sitten oman harkinnan kautta, kertoo järjestyksenvalvojan koulutuksia antava Osmo Teininen Suomen Ovipalvelu Oy:sta.
Kortti pitää uusia viiden vuoden välein 8 tunnin kertauskurssin käymällä, minkä lisäksi on seurattava myös alan lainsäädäntöä.
- Tämä ala elää aika paljon. Omat työntekijäni kertaavat asioita pari kertaa vuodessa, Teininen huomauttaa. Suomen Ovipalvelulla on palkkalistoillaan parikymmentä järjestyksenvalvojaa, jotka toimivat Turun ravintoloissa ja erilaisissa yleisötapahtumissa.
Yrityksen järjestämät koulutukset ovat kuitenkin avoimia kenelle tahansa.
- Esimerkiksi monet ravintolat ovat tilanneet koulutuksen omalle henkilökunnalleen. Ja urheiluseurat ja erilaiset yhdistykset tarvitsevat koulutuksia jatkuvasti. Viranomaiset vaativat yleisötilaisuuksiin yhä enemmän järjestyksenvalvojia, Teininen tietää.
Viime vuonna Suomen Ovipalvelussa suoritettiin 155 peruskurssia, minkä lisäksi järjestettiin myös kertauskoulutusta.
- Kursseilla käydään läpi, mihin järjestyksenvalvojalla on oikeudet - sekä mitkä ovat velvollisuudet. Järjestyksenvalvoja on nykyään enemmän ohjaavassa ja neuvovassa roolissa, mutta hänen pitää osata myös ennakoida tilanteita. Koulutukseen kuuluu myös ensiapu- ja pelastusosio.
- Ravintolat eivät myöskään enää halua sitä jääkaappipakastinyhdistelmää ovelleen, vaan ovimies on nykyään enemmän asiakaspalvelija. Fiksu, asiallinen ja kielitaitoinen portsari on paras käyntikortti ravintolaan, Osmo Teininen summaa.
![]() |
Jaakko Mäkinen on valvonut järjestystä tämän kesän turkulaisella ravintolalaivalla, joka on eräs Osmo Teinisen asiakasyrityksistä. |
–ap