Verotili tuli tili meni?

Verotilin käyttöönoton alkukankeus ei tahdo hellittää. Valtuutus- ja tunnistautumismenetelmät tuottavat ongelmia, ja yrittäjien ja tilitoimistojen usko on koetuksella. Turun Seudun Tilitoimistot –yhdistyksen puheenjohtaja, tilitoimistoyrittäjä Maarit Heinoja toteaa, että järjestelmä ei toimi niin kuin verohallinto on antanut ymmärtää.

Sähköinen verotili säästää verohallinnon aikaa, mutta venyttää yrittäjien ja tilitoimistojen työaikaa. Heinoja kuvailee, että jos verohallinto ennen toimi tältä osin verovaroin, nyt se toimii yrittäjien varoin.

- Jo valtuutusmenettely on hankala, ja vanhoja Katso-tunnuksia on jouduttu muuttamaan. Ennen työ verohallintoon päin hoidettiin asiakassopimusten kautta. Laskimme, että olemme käyttäneet uuden menettelyn käyttöön saattamiseksi noin kaksi tuntia per asiakas. Tilitoimistoilla se tarkoittaa 23 000 tuntia, eli noin 13 henkilötyövuotta, Heinoja selvittää.

Heinoja muistuttaa, että on ihmisiä, jotka eivät käytä tietokonetta edelleenkään. Entä jos ensi vuonna verotiliote saadaan vain sähköisessä muodossa? Ne pienyrittäjät, joilla ei syystä tai toisesta ole tietokonetta käytössään, maksavat jollekin pystyäkseen valvomaan verotilin tapahtumia.

- Kuka verotiliä tarvitsee? Valtaosa maksaa ja ilmoittaa ajallaan jolloin saldo on nolla. Verotili pitäisi toimittaa kuukausittain kuun viimeisenä päivänä eikä 12. päivä.

Miksi ei kokeiltu etukäteen?

Jos verotili on vaikkapa kaksi senttiä miinuksella, joka kuukausi summa kasvaa korkoa. Pyöristyssäännöt ovat sellaiset, että vaikka verotili vaatisi esimerkiksi 92 senttiä, asiakkaan maksaessa käteisellä pankki perii vain 90 senttiä.

Ilmoituksen myöhästymismaksu on 20 prosenttia summasta. Mahdollisen viivästyskoron kanssa seuraamus on 27 prosenttia. Tämä saa Heinojan vertaamaan verottajaa pikavippiyritykseen.

- Keplottelijoilta ei peritä myöhästymissakkoja, sillä eiväthän he ilmoitakaan mitään. Rehellisiä rangaistaan muutamasta sentistä. Alle kahden euron summista ei tarvitsisi mielestäni korkoa maksaa.

Heinoja ihmettelee, miksi systeemiä ei testattu etukäteen. Hänen mielestään verotilijärjestelmä asettaa suuryritykset ja mikroyritykset samalle viivalle, vaikka pienyrittäjä ei näin järeää asetta tarvitsisikaan.

Syystä tai toisesta on myös yrittäjiä, jotka eivät ole lähteneet raskaaseen valtuutusmenettelyyn lainkaan. Niinpä verohallinto saa edelleen paperisia ilmoituksia vaikka tilitoimistovaltuutuksen aikana ne lähetettiin sähköisesti.

- Ikävintä ovat järjestelmässä tapahtuvat virheet, koska verohallinto lähettää karhukirjeen asiakkaalle vaikka virhe olisi ollut verohallinnon. Kuinka kauan asiakkaat luottavat tilitoimistojen asiantuntemukseen, Heinoja ihmettelee.


Turun Seudun Tilitoimistot –yhdistyksen puheenjohtaja, tilitoimistoyrittäjä Maarit Heinoja pohtii, miksi uutta verotilisysteemiä ei kokeiltu ensin käytännössä. Nyt yrittäjät maksavat kokeilun hänen mielestään viivästyskorkoina, puhelinlaskuina ja menetettynä työaikana.

–a-ss

Julkaistu 10/2010        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa