Moottoriurheilussa tarvitaan koulutettua väkeä
Suomen ensimmäiset moottoriurheilun kilpailuinsinöörit valmistuvat Turun Ammattikorkeakoulusta ensi talvena. Ryhmässä on 21 opiskelijaa, joilla on yhteensä 200 vuoden kokemus alalta, koulutusvastaava Rabbe Storgårds kertoo.
Moottoriurheilun koulutusta ei tähän asti ole Suomessa ollut tarjolla. Ala kasvaa voimakkaasti ja kilpailuinsinöörikoulutus perustettiin vastaamaan sen tarpeisiin. Noin puolet kurssin osanottajista on tullut moottoripyörien, toinen autourheilun parista.
Kilpailuinsinöörikoulutuksen laajuus on 60 opintopistettä, joka vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opetuksen tärkeimmät sisällöt ovat ajoturvallisuus ja -dynamiikka, ajostrategia, moottori ja alusta, renkaat ja aerodynamiikka sekä tiimityö.
- Kilpailuinsinöörien työmahdollisuudet ovat hyviä. Tosin päätoiminen kilpailuinsinööri joutuu melkein aina lähtemään ulkomaille, Suomessa työtilaisuuksia on vähän, Storgårds sanoo.
Koulun penkille MM-kisoista
Tietotekniikan insinööri Sami Myllyksellä on kokemusta kilpailuinsinöörin työstä. Hän on sivuvaunullisten moottoripyörien MM-sarjassa ajavien Tero Mannisen ja Pekka Kuismasen tiimissä. Elokuun lopussa tiimi oli MM-tilastossa kolmantena. Maailmanmestaruus ratkeaa 18.-19.9. Saksassa.
- Hoidan tiimissämme kaiken muun, paitsi ajamisen, Myllys kertoo. Päivätyökseen hän toimii it-yrityksessä projektipäällikkönä. Tulevaisuuden haaveena on tehdä tasapuolisesti kummankin alan töitä.
Aki Peuravaara valmistui autoinsinööriksi kesäkuussa. Samanaikaisesti hän opiskeli kilpailuinsinöörikoulutuksessa.
- Toiveissa on, että voisin jonain päivänä olla päätoiminen kilpailuinsinööri. Suomessa se tuskin on mahdollista, mutta olen valmis lähtemään ulkomaille, hän sanoo. Kilpailuinsinöörikoulutusta Peuravaara kiitteli vaihtelevaksi ja mielenkiintoiseksi.
Koulutuksesta jatkuvaa
Seuraava kilpailuinsinöörikoulutus alkaa tammikuussa 2006. Koulutukseen haetaan marraskuussa. Opinnot on tarkoitettu autotekniikan parissa jo toimiville henkilöille, joilla on insinöörin tutkinto auto- tai kuljetusalalta. Koulutukseen voi hakea myös henkilö, joka haluaa tulevaisuudessa siirtyä uusiin tehtäviin moottoriurheilun pariin tai aikoo ryhtyä alalle itsenäiseksi yrittäjäksi. Edellytyksenä näille hakijoille on vankka työkokemus alalta, jossa ko. tekniikoita sovelletaan käytännössä, sekä riittävän hyvä teoreettinen taso. Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus- ja palvelukeskus on suunnitellut koulutuksen yhteistyössä mm. AKK-Motorsport ry:n sekä Alastaro Circuitin kanssa.
![]() |
Sami Myllyksell? on jo kokemusta kilpailuinsin??rin ty?st? MM-tasolla. |
-pv